Samfund

Kurt Beier frikendes for grove anklager – slipper med bøde

Anklagemyndigheden skal sammen med statsadvokaten vurdere, om man ønsker sagen prøvet i landsretten.

RETTELSE: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Karsten Beier blev idømt 14 dages fængsel. Det var dog en fejl. Der er kun tale om en forvandlingsstraf i tilfælde af, at Karsten Beier ikke betaler sin bøde.

Efter knap tre år blev der onsdag formiddag sat punktum i en retssag mod det omstridte transportfirma Kurt Beier Transport A/S.

Selskabet og fire af dets medarbejdere stod anklaget for flere lovbrud, efter at det kom frem, hvordan filippinske og srilankanske chauffører levede under kummerlige forhold i Kurt Beier Transport A/S’ lejr ved Padborg.

Onsdag klokken 10.00 faldt der dom i sagen ved retten i Sønderborg, hvor alle tiltalte blev frifundet for anklagen om grov udnyttelse af de udenlandske chauffører.

Selskabets medejer og direktør Karsten Beier blev dog idømt en bøde på 25.000 kroner for at have haft viden om, at lejren var ulovligt opført. Kurt Beier Transport A/S blev idømt en bøde på 100.000 kroner.

Det oplyser TV SYDs reporter Pia Thordsen, som er til stede ved domsafsigelsen.

- Ingen af de anklagede ønskede at udtale sig, men overlod det til deres forsvarere. De kunne samstemmende sige, at alle fire anklagede i sagen var meget lettede over, at de blev frikendt, men det var også en forventet frikendelse, fortæller hun.

Organisation anklagede for menneskehandel

Sagen begyndte, da Fagbladet 3F i 2018 afdækkede primitive leveforhold for op til 200 filippinske og srilankanske lastbilchauffører i lejren.

Her boede de i beskidte containere med fugt og mug på væggene og i kolde lastbilanhængere med plastpresenninger over. Samtidig florerede oplysninger om usædvanligt lave lønninger på helt ned til 15 kroner i timen.

Dagen efter afsløringen ransagede Syd- og Sønderjyllands Politi lejren. Og efterfølgende afgav de 26 udenlandske chauffører, der var til stede i lejren, forklaring til politiet.

Sagen blev politianmeldt af Center mod Menneskehandel, som konkluderede, at lastbilchaufførerne var ofre for menneskehandel til tvangsarbejde.

Knap to år senere rejste politiet tiltale i sagen – dog ikke for menneskehandel.

Kurt Beier Transport A/S blev tiltalt for overtrædelse af udlændingeloven, brud på bygningsreglementet og overtrædelse af byggeloven.

- Jeg må indrømme, at jeg er rystet

Formand for Transportgruppen i 3F Jan Villadsen undrer sig over dommen.

- Jeg må indrømme, at jeg er rystet. Hvis man kan behandle andre mennesker på den her måde og få en bøde på 25.000 kroner, er jeg virkelig rystet, siger han til TV 2.

Formanden glæder sig dog over, at blandt andre Jysk, Arla og Blue Water Shipping allerede har oplyst til Fagbladet 3F, at de ikke længere vil bruge Kurt Beier Transport A/S – ligegyldigt om selskabet blev dømt eller ej.

Samtidig forventer han, at man på Christiansborg vil se nærmere på lovgivningen.

- Hvis det kan give en bøde på 25.000, tror jeg, at det er mere et incitament til at lave det her, end til at de stopper, siger Jan Villadsen.

Forsvarer: Sagen skal føres på europæisk niveau

Forsvarsadvokat Anders Nemeth har repræsenteret virksomheden og direktør Karsten Beier i sagen.

Han mener, at retten har slået fast, at chaufførerne ikke blev underbetalt, men faktisk fik en løn svarende til, hvad de skulle have ifølge kontrakten med Kurt Beiers polske datterselskab.

- Den helt reelle problemstilling går på ringe lønforhold for chauffører, der kører international transport, siger Anders Nemeth.

Men det er en sag, der skal føres på europæisk niveau i stedet for ved en dansk domstol, mener han.

- Jeg ønsker ikke at bagatellisere en bøde på samlet set 125.000 kroner. Jeg kan bare konstatere, at virksomheden tilbød at betale bøden, inden processen gik i gang, siger Anders Nemeth.

Dommen modtages og vil ikke blive anket fra Karsten Beiers side. Nu skal anklagemyndigheden i samråd med statsadvokaten vurdere, om man ønsker sagen prøvet i landsretten.