To grunde til at give det tredje vaccinestik nu og fire grunde til at vente

De første danskere kan snart få sit tredje vaccinestik, men ifølge eksperter bør Danmark vente med at give stikket til resten af befolkningen.

Det forventes, at alle danskere får tilbudt et tredje vaccinationsstik mod covid-19 på et endnu ukendt tidspunkt.

Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag.

TV 2 har snakket med tre eksperter, der tilsammen kommer med to grunde til at give det tredje vaccinestik og fire grunde til at vente.

Dem kan du læse her.

For: Sårbare har bruge for tredje stik

I sidste uge kom det frem, at sundhedsmyndighederne regnede med snart at anbefale et tredje vaccinationsstik til personer med et meget svækket immunforsvar.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortalte på pressemødet, at personerne i denne gruppe blandt andet er kræftpatienter, der modtager kemoterapi, og personer, der har fået foretaget en organtransplantation. Disse personer er på generelt immundæmpende medicin, og de får derfor langt mere seriøse sygdomsforløb, hvis de bliver smittede.

Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, bakker op om Sundhedsstyrelsens initiativ.

- Der er god grund til at vaccinere de sårbare igen. Denne gruppe er ikke dækket godt nok af to stik, siger Camilla Foged.

Den holdning deler Flemming Konradsen, der er professor og leder i afdelingen for global sundhed på Københavns Universitet.

- For disse mennesker kan det ikke rigtig kategoriseres som et boosterstik, da de kræver et tredje eller måske endda et fjerde stik, før de er beskyttede, siger Flemming Konradsen.

For: Øger immunforsvaret for alle

For størstedelen af befolkningen, som ikke har et svækket immunforsvar, ville et tredje vaccinestik også øge immuniteten.

Hvis vi vil bevare immuniteten i samfundet, kan det derfor ende med, at vi alle skal have et tredje vaccinestik.

Det forklarer Camilla Foged, der blandt andet henviser til Israel, hvor de lige nu er i gang med at vaccinere deres befolkning med et tredje stik.

Israel var hurtigere end Danmark til at gå i gang med vaccinationerne, og nu begynder smitten i landet at stige, samtidig med at de smittede får mere alvorlige sygdomsforløb end man har oplevet ved tidligere kendte mutationer.

- Vi ved, at immuniteten falder med tiden. Men vi ved ikke, hvor hurtigt den falder, og hvor meget den skal falde, før vi ikke længere er dækket af vaccinen. Men vi ved, at vi kan øge immuniteten ved at give et tredje stik, siger Camilla Foged.

Imod: Tredje stik er ikke nødvendigt for alle

Flere andre lande er allerede begyndt at give dele af deres befolkning et tredje vaccinestik.

Udover Israel har USA allerede meldt ud, at alle amerikanere kan få et tredje vaccinestik fra 20. september, hvis det er mere end otte måneder siden, de fik deres sidste vaccine.

Alligevel mener hverken Flemming Konradsen eller Camilla Foged, at det er nødvendigt at give hele den danske befolkning endnu et stik.

- Vi skal først vaccinere med det tredje stik, når det er nødvendigt. Derfor skal vi vente og se, hvornår immuniteten falder, og hvornår folk, der har fået to doser, bliver smittet og syge med covid-19, siger Camilla Foged.

Imod: Der mangler data på området

Både Camilla Foged og Flemming Konradsen fortæller, at et stort problem ved boosterstikket lige nu er manglen på information.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) gav mandag sin fulde godkendelse til coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech, der har været nødgodkendt i USA siden 11. december sidste år.

Vaccineproducenten har sendt data til FDA med information om et tredje stik, som styrelsen nu er i gang med at vurdere. Det er denne data, som blandt andet Camilla Foged venter på at få indblik i.

- Vi har set lidt af de her data, men vi har ikke set hele pakken, så vi venter stadig på at se Pfizers data om det tredje stik, siger professor i vaccinedesign Camilla Foged.

Indtil videre har Pfizer fortalt, at vaccinen har en god effekt ved tredje stik, og at det er sikkert at give vaccinen som et boosterstik.

- Men det skal vi se data for, når de bliver offentliggjort, understreger Camilla Foged.

Imod: Andre lande er bagud med vaccinationerne

Spørgsmålet om, hvorvidt vi bør give vores befolkning et tredje vaccinestik, har været under hård debat det seneste stykke tid.

WHO har flere gange været ude og sige, at lande med stor adgang til vacciner bør vente med at give et tredje stik. I stedet bør vaccinerne gå til de lande, der endnu ikke har vaccineret en særlig stor del af deres befolkning.

Ifølge Verdensbanken er der uddelt 104 doser vacciner per 100 mennesker i de rige lande, mens der i de 29 fattigste lande blot er givet 2 doser per 100 mennesker.

Bruce Aylward, seniorrådgiver for generaldirektøren i WHO, kalder det moralsk forkasteligt, at de rige lande beholder alle vaccinerne for sig selv, mens udviklingslandene kæmper for at vaccinere de mest sårbare medlemmer af deres befolkning.

WHO er dog ikke imod, at Danmark og andre lande giver deres mest sårbare borgere et boosterstik, fortæller Flemming Konradsen:

- WHO’s frygt er, at man begynder at give et boosterstik til den brede befolkning, før man overhovedet ved, om det er nødvendigt. Så man bare helt per automatik giver alle stikket for en sikkerheds skyld.

Ifølge ham ville de rige lande i en sådan situation reservere så stor en del af vaccinedoserne, at der ikke vil være nogen tilbage til de lande, hvor vaccinerne ville være mest gavnlige.

Hvis vi herhjemme vælger at vaccinere deres borgere med en tredje gang, har Danmark derfor et ansvar for at hjælpe lande med en lav vaccinedækning, fortæller Flemming Konradsen:

- Vi må indstille os på, at vi så er nødt til at investere langt mere i at støtte lavindkomstlande i at udrulle deres vaccineprogrammer både hurtigere og mere effektivt.

Imod: Fordel for Danmark at vaccinere andre lande

Det ville også være en fordel for Danmark, hvis de lande, der er bagud med vaccineudrulningen, fik vaccineret deres befolkning, fortæller Christine Stabell Benn, klinisk professor på Syddansk Universitet.

Ifølge hende er vi langt bagud, når det kommer til at få styr på pandemien globalt.

- Vi burde bruge resten af vores vacciner globalt. Det ville give en bedre global pandemikontrol og i sidste ende også være et afgørende våben, hvis man virkelig ønsker at begrænse muligheden for nye mutationer, siger Christine Stabell Benn.

Flemming Konradsen mener også, at det kan skade Danmark, at resten af verden ikke er vaccineret.

Udover frygten for nye mutationer, nævner han også, at danske forsyningskæder, turisme, og sikkerhed kan lide skade, hvis andre lande ikke har pandemien under kontrol.

- Når vi sender vacciner til andre lande, gør vi det selvfølgelig for at beskytte vores egen sundhed, men vi gør det også for at beskytte os selv og andre mod de effekter, pandemien har, siger Flemming Konradsen.

Camilla Foged er enig i, at det lige nu er mere fordelagtigt, at vaccinerne bliver brugt af andre lande end Danmark lige nu.

- Vi skal kun gøre det, hvis det er nødvendigt. Vi skal jo ikke bruge vaccinerne i en situation, hvor verden står og mangler dem. Så er det bedre at bruge vaccinerne på dem, der ikke har fået første og andet stik, siger Camilla Foged.