Coronavirus

Frygt for dobbelt-epidemi til efteråret får nu Danmark til at reagere

Et år med god hygiejne og nedlukninger har næsten udryddet influenza. Det kan ende med at have skabt en epidemi oveni pandemien.

Kan du forestille dig noget, der er værre end en epidemi?

Måske to epidemier på samme tid?

Frygten for et efterår med både en coronavirus og en voldsom influenzasæson har fået regeringen til at købe ekstra mange vacciner mod influenzavirussen. Det fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag i Statsministeriet.

Inden en influenzasæson indkøber Danmark normalt en million vaccinedoser. Men i år er der blevet lagt 1,5 millioner ekstra doser i kurven.

- Vaccinerne skal sikre, at vi tænker et skridt fremad, lød det fra Magnus Heunicke.

Denne taktiske tankegang er der god grund til, lyder det fra Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i infektionsmedicin.

- Der er en begrundet risiko for, at influenzaen kan vende tilbage med endnu mere kraft end normalt og give endnu større problemer, siger han.

En farlig cocktail

Lars Østergaard ser derfor influenzadoserne som et godt køb, fordi Delta-varianten af coronavirus gør sit til, at smitten på trods af en høj vaccinationstilslutning kommer til at florere i samfundet.

- Vi kommer ikke til at vaccinere os ud af Deltavarianten, og derfor giver det også mening at vaccinere mod så meget som muligt – også mod influenza, siger han.

Kombinationen af influenza og corona kan ifølge Lars Østergaard ende med at forværre begge epidemier.

- I det her tilfælde bliver en plus en mere end to, siger han.

Hvem plejer at være omfattet?

Følgende borgere er som udgangspunkt omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

  • Alle personer, der er fyldt 65 år
  • Personer, der lever med kroniske sygdomme som:
    • Kronisk lungesygdom
    • Hjertekarsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
    • Diabetes 1 eller 2
    • Medfødt eller erhvervet immundefekt
    • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    • Kronisk lever- og nyresvigt
    • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
  • Svært overvægtige
  • Førtidspensionister
  • Immunsupprimerede og deres husstandskontakter efter lægelig vurdering
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer i særlig risiko
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Kilde: Sundhedsministeriet

Slørede symptomer

Sundhedsministeren fortalte på pressemødet, at det bliver de ældre og sårbare, som først bliver tilbudt vaccinerne. Det er samme gruppe, som normalt tilbydes vacciner mod influenza.

Men senere vil en bredere befolkningsgruppe blive inviteret, og det mener Lars Østergaard er en god strategi. Han mener nemlig også, at en voldsom influenzaepidemi kan presse hospitalerne.

Det skyldes først og fremmest, at de to virusser deler en del symptomer. Både influenza- og coronasmittede hoster, nyser og er forkølede, og det kan sløre for, hvem der er ramt af den ene eller den anden virus.

Overlappet kan blive et problem på hospitalerne, fordi de coronasmittede patienter er ekstra ressourcekrævende og skal isoleres for ikke at smitte andre. Men det kan tage dage at fastslå, om en person er smittet med coronavirus eller blot almindelig influenza.

- Det kræver en test, før man kan afblæse, at det er covid-19. Derfor vil det kræve mange ressourcer for samfundet, hvis antallet af influenzatilfælde bliver højt, siger Lars Østergaard.

Da en virus eliminerede en anden

Faktisk var bekymringen over influenzaepidemien allerede at spore sidste år, hvor amerikanske medier døbte scenariet med to virusser i samme sæson for en 'twindemic'.

Men hverken i USA eller i Danmark ramte den frygtede tsunami af influenzatilfælde. I Danmark blev der registreret blot 17 influenzatilfælde sidste år.

Under en normal influenzasæson plejer at det tal at ligge langt højere, og omkring hver femte danske borger bliver typisk ramt af en sæsoninfluenza, vurderer SSI. Seruminstituttets vurdering ved årsskiftet var, at mellem 1000 og 2000 personer årligt dør af virussen.

At influenzaen stort set udeblev, skyldes ifølge Lars Østergaard flere ting.

Først og fremmest var store dele af landet lukket ned, mange arbejdede hjemme, og forsamlingsloftet holdt store menneskemængder nede. For det andet var hygiejnen i top.

- Influenza smitter ligesom coronavirus ved host, nys, håndtryk og tæt kontakt. Og det var meget begrænset sidste efterår på grund af restriktionerne, siger Lars Østergaard.

Men i år bevæger vi os mod influenzaens favoritsæson med dårligere kort på hånden, mener han.

Mere blottet end normalt

Landet er så godt som genåbnet, og en del af os er tilbage til kram og et fast håndtryk, når vi ser hinanden.

Oveni det har sidste års milde influenzasæson gjort os mere sårbare.

- Normalt opbygger en del af os en naturlig immunitet mod influenza, men der er ikke så mange, der har fået en immunitet i løbet af sidste år. Så på den måde er vi mere udsatte, siger Lars Østergaard.