Coronavirus

Tre tal fra pressemødet gør det ifølge regeringen klart, hvorfor de sidste skal vaccineres nu

Ifølge professor Jens Lundgren står valget nu mellem at blive vaccineret eller at blive smittet med coronavirus.

Fire millioner danskere er fuldt vaccineret mod coronavirus.

Det er ifølge statsminister Mette Frederiksen en ”enestående succes”.

Men succesen er ikke uden malurt i bægeret.

Hvis du ikke tager vaccinen, så bliver du smittet

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin

For der er fortsat for mange personer under 40 år, som ikke er blevet vaccineret mod coronavirus endnu.

Sådan lød budskabet fra Mette Frederiksen på et pressemøde i statsministeriet mandag eftermiddag.

Samtidig hæves restriktionerne, og virussen er mere smitsom end nogensinde før.

- I løber lige nu en større risiko end på noget andet tidspunkt for at blive smittet med corona, sagde Mette Frederiksen.

En epidemi blandt ikkevaccinerede

Ved statsministerens side stod sundhedsminister Magnus Heunicke, og de havde en utvetydig opfordring til alle, der endnu ikke er blevet vaccineret: Bliv vaccineret. For din egen skyld og for samfundets.

For at understrege alvoren mindede de om, at også unge mennesker kan blive syge og indlagt med coronavirus.

Alene den seneste måned har flere end 300 personer under 40 år været indlagt med coronavirus, nogle af dem i respirator, sagde statsministeren. De under 40-årige udgør nu 51 procent af alle indlagte. Før nytår udgjorde de 13 procent.

Sundhedsministeren kunne tilføje, at 131 nu er indlagt med coronavirus i Danmark. Og 80 procent af de indlagte er ikke færdigvaccineret, sagde han.

Han kunne også fortælle, at 77 procent af de nysmittede heller ikke er færdigvaccineret.

Ifølge Magnus Heunicke viser tallene, at det nu er den lille del af befolkningen, som ikke er vaccineret, der driver langt de fleste smittetilfælde og står for langt de fleste indlæggelser.

- Derfor er realiteten netop nu, at epidemien er under kontrol, og at den er ved at ændre karakter. Vi er på vej mod en epidemi blandt de ikkevaccinerede i Danmark, sagde Magnus Heunicke.

Mangler 240.000 for at nå mål

Tallene på pressemødet skulle understrege vigtigheden af at blive vaccineret. Det er nemlig regeringens målsætning, at 90 procent af alle, der er inviteret til en vaccine, tager imod tilbuddet.

For at nå målet kræver det dog, at yderligere 240.000 melder sig til at få en vaccine.

Derfor mindede Magnus Heunicke også om, at risikoen for at blive smittet med coronavirus lige nu er større end på noget andet tidspunkt, hvis man er ikkevaccineret.

Incidensen for ikkevaccinerede er nu 353. Det er tæt på niveauet ved juletid, hvor epidemien var værst.

Det vil sige, at der de seneste syv dage er registreret 353 bekræftede tilfælde af coronavirus per 100.000 borgere blandt personer over 10 år, der endnu ikke har påbegyndt vaccination.

Incidensen for færdigvaccinerede er 41.

- Det siger noget om, hvor stor en forskel, det er. Det er derfor, at vi har brug for den slutspurt, så vi kommer i mål med de sidste vaccinationer, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Budskabet står regeringen ikke alene med.

Ekspert: Bliv vaccineret eller bliv smittet

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, står det helt klart, at man skal lade sig vaccinere.

- Vi har åbnet samfundet, og dermed har vi også sluppet smitten løs, kan man sige. Og det har vi kunnet tillade os, fordi de fleste er vaccineret, siger han til TV 2.

- Men det er klart, at de resterende – de uvaccinerede – vil dermed også blive eksponeret i højere grad, end de har været hidtil.

Den samme melding lyder fra Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet og med i regeringens nyoprettede ekspertgruppe om en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark.

Ifølge Jens Lundgren betyder den ekstremt smitsomme Delta-variant, at det stort set er umuligt at undgå smitte, medmindre man bliver vaccineret.

- Altså hvis du ikke tager vaccinen, så bliver du smittet. Sandsynligheden for det er i hvert fald ekstrem høj over de næste seks-otte måneder, siger han.

- Og det er den balance, man skal diskutere: Vil du hellere blive vaccineret? Eller vil du hellere blive syg med risiko for at blive alvorlig syg?

Udover risikoen for alvorlig sygdom risikerer omkring hver 10. at blive ramt af senfølger, sagde Mette Frederiksen på mandagens pressemøde.

I alt har 338.240 personer været konstateret smittet med covid-19 i Danmark. Mandag blev der registreret 774 nye tilfælde. 34 personer er blevet indlagt med covid-19 det seneste døgn.

For øjeblikket er knap 70 procent af befolkningen færdigvaccineret.