Børn skal vaccineres for deres egen skyld, siger eksperter
I USA er antallet af coronaindlagte børn højt– men i Danmark er der mindre grund til bekymring, lyder det.
Flokimmuniteten og fordelen for de svageste har indtil nu været de bedste argumenter for, at danske 12-15-årige børn skulle lægge arm til de to doser med coronavaccinen.
Men nu bør de yngres vaccinebeslutning i højere grad være baseret på, hvad den kan gavne det enkelte barn. Det siger flere eksperter, som TV 2 har talt med.
De nye toner bunder i høj grad i Delta-varianten, som ser ud til at ramme både yngre og ældre hårdere.
- Det betyder, at de gode vacciner bliver mere og mere vigtige, og for den unge gruppe er det nu ikke kun et spørgsmål om at lade sig vaccinere for at beskytte de ældre, siger Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet.
Dilemma: Smitte eller stik
En anden professor i immunologi, Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet, er enig i, at viften af vaccineargumenter bør bredes ud.
Han mener, at kombinationen af et så godt som åbent samfund og den mere smitsomme Delta-variant stiller ikkevaccinerede over for noget uundgåeligt.
- Hvis man ikke er vaccineret, så er det stort set umuligt at undgå at blive smittet med coronavirus i fremtiden, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Derfor bør forældre og børn tale sammen om, hvad til- eller fravalget af vaccinen betyder, lyder det.
Og det er enten, at børnene er i risiko for at få sygdommen, som formentlig ikke gør dem alvorligt syge eller at tage vaccinen, der har samme bivirkningsbillede som for voksne. Cirka én procent af de smittede børn oplever alvorlig sygdom eller senfølger.
- Det er jo et dilemma, siger Jan Pravsgaard Christensen.
En procent af smittede har været indlagt
Tidligere har Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, ment, at de 12-15 årige skulle tage stikket for andres skyld.
Men sådan er det ikke længere.
- Ud fra de nyeste tal mener jeg, at børn også skal vaccineres for deres egen sundhed. For det er en sygdom, som også børn kan blive alvorligt syge af, siger hun.
For selvom langt størstedelen af de coronasmittede får et mildt forløb, er det ikke tilfældet for alle.
Statens Serum Institut skriver, at 274 børn mellem nul og ni år har været indlagt med coronavirus siden pandemiens start. Det svarer til omkring en procent af dem, der er registreret smittet.
I den lidt ældre aldersgruppe af 10-19-årige har 271 børn været indlagt, og det er cirka en halv procent af det totale antal registrerede smittede.
Camilla Foged mener, at det bør være med i overvejelserne, når vaccineinvitationen lander i e-Boksen.
- Det er ikke voldsomt bekymrende, men det er et tegn på, at børn kan få et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet, siger hun.
Fyldte amerikanske børneafdelinger
De danske tal er markant anderledes end det billede, der tegner sig lige nu på amerikanske børneafdelinger.
Alene i sidste uge blev knap 1600 børn indlagt med covid-19 i USA, viser tal fra landets Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).
Det er en stigning på 27 procent i antallet af nyindlagte i aldersgruppen 0- til 17-årige med coronavirus i løbet af den seneste uge. Og flere steder lyder det, at tallet forventes at stige yderligere i de kommende uger.
Men ingen af de tre eksperter tror, at de amerikanske tal er et varsel for den danske udvikling.
- Det vil ikke give mening at sammenligne situationen i de to lande, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Den største forskel er, hvor mange – både børn og voksne – der har taget imod vaccinationen. I Danmark er 68 procent færdigvaccineret, mens det for hele USA er lige over 50 procent. Men tilslutningen svinger meget fra stat til stat, og for eksempel i Alabama er det kun 35 procent, der har fået to stik.
Lav tilslutning skaber en grobund for en udbredt smitte med Delta-varianten, som ser ud til at sprede sig lige så effektivt som skoldkopper. Øget smitte rammer alle, men børnene er særligt udsatte, fordi en stor del af dem ikke er vaccinerede, og fordi de amerikanske skoler igen er åbne efter sommerferien.
- De amerikanske tal synes jeg ikke giver anledning til dansk bekymring, men det er en anledning til rettidig omhu, siger Søren Riis Paludan.
Hjertebetændelse og senfølger
På Rigshospitalet holder man lige nu øje med hvor mange børn og unge, der bliver ramt af en sjælden efterreaktion på coronavirus, som hedder multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C).
Til Politiken fortæller overlæge på hospitalet og formand for infektionsudvalget i børnelægernes videnskabelige selskab, Marie-Louise von Linstow, at hun forventer, at det er omkring 1 ud af 4000 smittede børn, der risikerer at lide af MIS-C.
Hun vurderer samtidig, at færre end 1 ud af 10.000 vaccinerede rammes af betændelse i hjertemusklen, som kan udløses af vaccinen.
- De foreløbige data tyder på, at der er flere børn, der får MIS-C efter infektionen, end der er børn, der får alvorlige bivirkninger af vaccinen, men det er stadig et fåtal, siger hun til avisen.
Usandsynligt, men umuligt at udelukke
Da vaccinen blev godkendt og tilbudt til teenagere og børn, bredte der sig en bekymring for endnu ukendte langtidsbivirkninger. Blandt andet om vaccinen på sigt vil påvirke fertiliteten.
Men frygten for ukendte langtidsbivirkninger kalder Camilla Foged for "søgte".
- Lige nu står vi i en situation, hvor barnet så risikerer at få covid-19 frem for en hypotetisk langtidsbivirkning, siger hun.
Det er dog umuligt helt at udelukke, at der viser sig bivirkninger på sigt, erkender Jan Pravsgaard Christensen.
Men intet i de kliniske test eller fra virkelighedens vaccinerede tyder på, at voksnes fertilitet bliver påvirket af stikkene – tværtimod blev flere kvinder gravide, mens de var en del af testene. Og så er mRNA-vaccinen en type, der hurtigt bliver nedbrudt i kroppen, siger Jan Pravsgaard Christensen.
- Vi har jo ikke at gøre med en levende vaccine, der kan sætte sig i æggestokkene. Derfor vil det være meget usandsynligt, at fertiliteten bliver påvirket, siger han.
Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at man løbende vurderer grundlaget for vaccineanbefalingerne og henviser til den nyeste version af anbefalingerne.
Her lægges der vægt på, at "vaccinerede børn er med til at stoppe smittekæder" og "er med til at passe på vores ældre og sårbare familiemedlemmer."