Taliban i Afghanistan

Dansk Hercules-fly evakuerer flere end 80 personer fra Kabul

Endnu et dansk fly med evakuerede fra Afghanistan er lettet fra Dubai søndag med kurs mod Danmark.

Flere end 80 personer blev lørdag aften evakueret fra Kabul på et dansk militærfly.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) søndag på Twitter.

- Jeg kan bekræfte, at et dansk Hercules-fly i går aftes lettede fra Kabul. Denne gang med over 80 ombord. Flest fra de danske lister, men vi hjalp også andre europæiske lande, siger Trine Bramsen i opslaget fra Forsvarsministeriet.

Samtidig er et SAS-fly søndag morgen på vej til Københavns Lufthavn fra Dubai, hvor det har mellemlandet efter starten fra Islamabad i Pakistan.

Det bekræftede Udenrigsministeriet tidligere søndag morgen, men hvor mange og hvem der er ombord, kan ministeriet ikke oplyse.

Det vides dermed heller ikke, om eller hvordan SAS-flyet og dets passagerer har tilknytning til evakueringen fra Kabul lørdag aften.

SAS-flyet står lige nu til at lande omkring klokken 12 dansk tid i Københavns Lufthavn ifølge flyovervågningsværktøjet FlightRadar24.

Lørdag fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at 450 personer indtil videre var blevet evakueret fra Kabul med kurs mod Danmark.

Samtidig var der mellem 90 og 100 personer på danskerlisten i Afghanistan.

Danskerlisten er en liste, man kan tilmelde sig på Udenrigsministeriets hjemmeside. På listen er danske statsborgere eller personer med lovligt ophold i Danmark.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortæller, at evakueringssituationen er "svær".

- Særlig når vi kigger på vores allierede, der skal have rigtig mange mennesker ud over de kommende dage, så rinder timeglasset altså ud, siger Trine Bramsen søndag til Ritzau.

Den største udfordring i forhold til evakueringer er lige nu "at få folk frem til lufthavnen og ind i lufthavnen". Derfor kan forsvarsministeren heller ikke garantere, at alle med dansk tilhørsforhold når at komme ud i tide.

- Der er ingen, der kan garantere noget i denne meget vanskelige situation. Det eneste, vi kan garantere er, at der bliver arbejdet stenhårdt, siger Trine Bramsen til TV 2.

- Alle kan se billederne fra lufthavnen. Med alle de mange mennesker, der står omkring og gerne vil ind, er det meget kaotisk og rigtig svært at operere i og sikre, at de rette mennesker kommer ind.