Coronavirus

Første sogn i ti uger ramt af automatisk nedlukning

De nuværende regler skal droppes, og i stedet skal vi indføre et testsystem for børn og unge, som især vil bære smitten i efteråret, siger ekspert.

Astrup Sogn i Aarhus Kommune er det første sogn i ti uger, der er blevet ramt af de automatiske nedlukninger.

Det oplyser Statens Serum Institut lørdag.

Sognet har omkring 2000 indbyggere og har hverken skole eller kulturinstitutioner, så i det pågældende sogn vil det kun være dagtilbud, der bliver berørt. Og de skal ifølge reglerne ikke lukke ned.

- Selvom det hedder en nedlukning, er der ikke tale om en reel nedlukning, men blot nogle skærpede retningslinjer, der skal følges. Det betyder blandt andet, at vi vil opfordre forældrene til, så vidt det er muligt, at holde deres børn hjemme fra institutionerne, så vi kan få smitten under kontrol, siger Hanne Linnemann, der er leder i Sundhedsstaben, Sundhedstrategi og Forebyggelse i Aarhus Kommune, til TV 2.

Konkret betyder det, at de vil informere borgere om smitteudbruddet og opfordre til, at man følger de retningslinjer, vi har levet med, siden pandemien startede.

Foruden Astrup Sogn opfylder yderligere 65 sogn to af de tre kriterier for nedlukning.

Reglerne for automatisk nedlukning er:

  • Incidensen i et sogn i de seneste syv dage er mindst 1000 smittede per 100.000 indbyggere.
  • Der er registreret mindst 20 smittetilfælde med covid-19.
  • Positivprocenten er mindst 3 procent.

Pandemien kan fordobles ugentligt

Smitten er stigende over det meste af landet, og det kan ikke kun mærkes i Astrup Sogn, men også på danske hospitaler.

Det gælder blandt andet Odense Universitetshospital, hvor de har oplevet en tidobling i antallet af indlagte de seneste ti dage, og nu har de set sig nødsagede til at genåbne et ellers lukket coronaafsnit.

Og antallet af smittede og indlagte kommer kun til at stige yderligere i de næste måneder. Det siger lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen.

- Om en måned kan vi stå i en situation, hvor pandemien ugentligt vil blive fordoblet, og her risikerer vi, at der vil komme så mange indlagte, at hospitalerne også begynder at sige stop, siger han til TV 2.

Det vil være omkring 500 indlagte, vurderer han. Lige nu er 115 indlagt.

De nuværende regler skal ændres

Når epidemien får fat til efteråret, vil der i meget høj grad være tale om udbrud på skoler, fordi børnene ikke er vaccineret, og så kan det pludseligt gå meget hurtigt med sognenedlukninger i mindre samfund, lyder det fra Viggo Andreasen.

Derfor giver det ifølge ham god mening at ændre på de meget indgribende nuværende regler for automatiske nedlukninger.

- Det vil særligt være børn og unge, som driver epidemien i efteråret, og derfor giver det bedre mening at indføre et testsystem, som vi har set i Norge, hvor eleverne i tilfælde af smitte bliver hyppigt testet i de følgende dage og hjemsendt til isolation ved smitte, siger lektoren.

På den måde vil man også omgå de nuværende regler, hvor en hel klasse sendes hjem, hvis blot en enkelt elev er smittet.

Omvendt mener han, at der er en udfordring med nogle enkelte kommuner, blandt andet på den københavnske vestegn, hvor der simpelthen ikke er nok hverken børn eller voksne, der er vaccineret.

- På landsplan bør man overveje at droppe de nuværende regler for nedlukning, men i de kommuner, hvor vaccinationsdækningen er ekstrem lav – også blandt voksne – bør man helt klart have nogle regler for en hurtig nedlukning, for i de kommuner vil der være personer, som kan blive meget syge, siger Viggo Andreasen.

DF: Reglerne skal ændres

Et af de andre sogne, der er truet af nedlukning, er Gimlinge Sogn i Slagelse kommune. Her bor 1371 indbyggere, og de har lige nu 17 smittede. Det betyder, at kommer der seks mere, skal både skoler, idrætsliv og kulturinstitutioner lukke ned.

Og det kan få store konsekvenser, ikke mindst for børn og unge, der kun for en uge siden kom tilbage i skolerne efter sommerferien, siger sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.

- Vi skal ikke se sognenedlukninger igen, hvor børn bliver sendt hjem fra skole. Nu er vi kommet i gang efter sommerferien, og vi mener ikke, vi skal begynde at lukke sogne ned, siger hun til TV 2 ØST.

Hun er ikke uenig i, at der kan være behov for at sætte ind, i takt med at smitten stiger, men hun mener samtidig, at de nuværende regler er ulogiske og derfor bør ændres.

- Selvfølgelig skal vi gøre noget, når smitten stiger et vist niveau. Vi skal sætte mobile testenheder op og tilbyde isolationsmuligheder, men vi skal ikke true med nedlukning. Jeg synes, det er helt forkert. Lad os nu få noget logik ind i det, i stedet for at det handler om tal, numre og nedlukninger, siger Liselott Blixt.