Taliban i Afghanistan

Det er hjerteskærende beretninger, vi får ind nu, siger Jeppe Kofod

Der er brug for amerikanernes hjælp til at få styr på kaosset foran lufthavnen i Kabul, hvis evakueringen skal fortsætte, siger udenrigsministeren.

450 personer er blevet evakueret fra Kabul af de danske myndigheder, men der mangler fortsat 90 personer med dansk statsborgerskab eller lovligt ophold i Danmark, som er skrevet op på den såkaldte danskerliste.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lørdag.

Dermed er antallet steget siden torsdag, hvor der var 70 personer på listen.

- Tallene bevæger sig hele tiden, så det er ikke noget, jeg vil komme nærmere ind på, siger udenrigsministeren til TV 2.

Til gengæld kan der være lang vej hjem for de tidligere danske samarbejdspartnere, som ikke er på listen, og som ønsker de danske myndigheders hjælp til evakuering. For dem udløber fristen for evakuering nemlig lørdag.

- Alle danske statsborgere og personer med lovligt ophold i Danmark kan altid søge hjælp. I forhold til de andre er realiteten på jorden den, at vi ikke kan nå at hjælpe flere nu. Men vi gør, hvad vi kan for at få dem ud, siger Jeppe Kofod.

"Hjerteskærende"

Udenrigsministeren har lørdag haft en samtale med USA's udenrigsminister, Antony Blinken, om kaosset ved lufthavnen i Kabul, hvorfra mange lige nu forsøger at komme ud af landet. Og han forventer, at amerikanerne vil gøre, hvad de kan, for at sikre en ordentlig evakuering.

- Kaosset ved og i Kabul Lufthavn skal håndteres, så vi kan sikre, at dem, vi skal evakuere, kan blive evakueret. Det er hjerteskærende beretninger, vi får ind nu. Folk, der bliver mast ihjel, familier, der står under umenneskelige forhold, siger Jeppe Kofod.

Samtidig understreger han, at der fortsat bliver arbejdet hårdt for at få flere personer ud.

- Så snart muligheden opstår, rykker vi med det samme, og det er med alle vores midler – både de militære, de civile og vores diplomater. Det er også derfor, at vi er lykkedes så godt indtil nu. Hvis det skal fortsætte, så er det dog vigtigt, at der kommer styr på kaosset foran lufthavnen, siger udenrigsministeren.

Amerikansk advarsel

USA advarede lørdag sine borgere mod at rejse til lufthavnen i Kabul af hensyn til deres egen sikkerhed, men fra de danske myndigheder er udmeldingen anderledes.

I en sms sendt til alle på danskerlisten i Afghanistan lørdag understreger Udenrigsministeriet de alvorlige problemer, der er med at nå frem til lufthavnen, men det frarådes ikke at tage til lufthavnen.

Ministeriet skriver desuden, at man skal forvente, det kan tage flere dage at nå frem, og de opfordrer derfor til, at man medbringer noget, der kan dække for solen, ekstra batterier til mobiltelefonen og vand og mad til flere dage.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil lørdag aften ikke forholde sig til den amerikanske advarsel, men understreger, at de danske myndigheder fortsat vil arbejde hårdt på at få alle ud.

- Jeg vil ikke gå ind i rent operative ting, der kan skyldes specifikke oplysninger, men jeg vil sige, at vi, vores embedsmænd, soldater og andre, der sætter livet på spil for at gennemføre den her operation, de arbejder benhårdt for at det skal lykkedes.