Danskere strandet i Afghanistan skal selv betale for turen hjem

Udenrigsministeriet holder fast i, at man i mange år har frarådet alle rejser til landet, ligesom man 5. august opfordrede alle til at forlade landet.

Hvis man er dansker, der evakueres fra Afghanistan, skal man som udgangspunkt selv betale for evakueringen og turen hjem.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til TV 2.

Prisen på en evakuering og en hjemrejse kendes ikke på forhånd, da "det præcise beløb fastlægges efter hjemkomst på baggrund af de faktiske omkostninger," skriver Udenrigsministeriet til TV 2.

- Afhængigt af forsikringsbetingelserne kan en eventuel rejseforsikring muligvis dække omkostningerne. Det vil den enkelte selv skulle afklare med sit forsikringsselskab, skriver ministeriet.

Rød i mange år

Desuden lægger Udenrigsministeriet vægt på, at de danskere, der selv skal betale, "selv har valgt at rejse til eller opholde sig i Afghanistan på egen risiko og imod Udenrigsministeriets anbefaling."

Afghanistan har nemlig været rød i Udenrigsministeriets rejsevejledninger i mange år. Det betyder, at man fraråder alle rejser til landet.

- Den 5. august opfordrede Udenrigsministeriet alle danskere, der befandt sig i Afghanistan, til at forlade landet på grund af sikkerhedssituationen, skriver ministeriet.

Helt normal praksis

De grupper, der er omfattet af den nyligt indgåede politiske aftale om evakuering fra Afghanistan, skal derimod ikke selv betale for at blive evakueret. Det gælder blandt andet lokalansatte, tolke, udsatte menneskerettighedsaktivister, tidligere ansatte ved internationale organisationer samt relevante familiemedlemmer.

Det oplyses endvidere, at det er helt normal praksis, at strandede danskere i udlandet ikke får deres hjemrejse betalt af det offentlige.

Det var også tilfældet, da danskere i begyndelsen af coronapandemien blev evakueret fra blandt andet Peru.