Coronavirus

Sundhedsstyrelsen gør klar til tredje vaccinestik

Særligt udsatte grupper ventes at få tilbudt booster vaccine.

Sundhedsstyrelsen forventer i næste uge at komme med retningslinjer, der anbefaler et tredje stik til personer med et meget svækket immunforsvar. Det oplyser styrelsen i mail.

Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket ved at vurdere, om det er nødvendigt med et tredje stik. Styrelsen understreger, at der er begrænset viden på området.

- Det tyder dog på, at visse personer med betydelig immunsvækkelse har behov for et tredje stik for at forebygge alvorlige sygdomsforløb i tilfælde af, at de smittes med covid-19, selv om de er færdigvaccinerede.

- Allerede i den kommende uge forventer Sundhedsstyrelsen at komme med en retningslinje om revaccination af personer med immunsvækkelse, skriver Sundhedsstyrelsen.

Særligt sårbare som målgruppe

Det vil for eksempel være patienter i kemobehandling, organtransplanterede eller personer med alvorlige immunsygdomme, som i første omgang forventes at få tilbudt et tredje stik.

Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, bakker op om Sundhedsstyrelsens initiativ.

- Det er en rigtig god idé at gøre - der er fine data for, at man kan øge antistofferne ved et tredje stik.

Alligevel ser hun ikke nogen grund til, at alle danskere skal have tredje stik. Selv om USA er begyndt at sen i den retning, paradoksalt nok fordi smitten stiger meget og der er en lavere vaccinationstilslutning.

Ikke nødvendigt for alle

De foreløbige erfaringer med vaccinerne peger på, at beskyttelsen for de fleste er tilstrækkelig.

- Vi ser ikke særlig mange gennembrudsinfektioner, hvor folk bliver indlagt eller svært syge, derfor er tredje stik ikke nødvendigt for alle, siger Camilla Foged, hvis synspunkt også bakkes op af verdenssundhedsorganisationen WHO, som heller ser vaccinerne sendt til lande, hvor man er meget langt bagud med udrulningen.

I et skriftligt svar til TV 2 oplyser Sundhedsstyrelsen, at behovet for revaccination i Danmark vurderes i samarbejde med en række faglige eksperter og er baseret på den sparsomme viden, der er tilgængelig.

Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man er klar til at vaccinere yderligere dele af befolkningen, hvis det viser sig, at det giver mening sundhedsfagligt.

Det kan for eksempel være beboere på plejehjem.

67 procent af alle danskere er i dag fuldt vaccinerede med anden dosis, mens 74 procent er påbegyndt vaccinen.