Samfund

Skolebestyrelse omstøder forbud mod mavebluser

Skolen i Vejle Kommune indførte for få dage siden et forbud mod de populære bluser.

Skolebestyrelsen på Firehøjskolen i Vejle Kommune har fredag eftermiddag besluttet, at et omdiskuteret forbud mod såkaldte crop tops eller mavebluser omstødes. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi har nu diskuteret sagen, og vi er enige om, at der ikke skal være regler for, hvordan eleverne skal gå klædt i skoletiden, siger konstitueret skolebestyrelsesformand på skolen Mads Thomsen.

Det er bar’ en mave

Sofie Linde, tv-vært

Samtidig fremgår det af meddelelsen, at det er en enig skolebestyrelse, der har valgt at vinke farvel til det stormombruste forbud.

Forbud mod mavebluser

Det er ellers kun få dage siden, at B.T. og Vejle Amts Folkeblad kunne fortælle, at en besked til forældrene til børn i udskolingen forbød de populære bluser, hvor man kan se et stykke af det bare maveskind.

- Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet, stod der blandt andet i beskeden.

Skolelederen på Firehøjeskolen, Bjarne Kyneb, uddybede dengang årsagen til forbuddet mod crop tops overfor DR. Ifølge ham bundede det i, at "man med det tøj, man tager på, sender nogle signaler til andre, og at alle signaler ikke er rigtige i enhver sammenhæng".

Skolelederen påpegede i samme ombæring, at det er vigtigt, at "alle kan koncentrere sig om det skolearbejde, der skal laves".

Det er ikke hensigtsmæssigt

Jo Krøjer, lektor på RUC, om forbuddet

En udmelding, som hurtigt vækkede harme og skabte stor debat på sociale medier.

"Det er bar' en mave"

Forbuddet fik blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt til tasterne, hvor hun problematiserede, at skolen valgte at diktere pigernes påklædning.

Flere kendte kvinder har også lagt billeder ud af sig selv i mavebluse på de sociale medier som modsvar til crop top-forbuddet - heriblandt skuespiller Ditte Hansen og tv-vært Sofie Linde.

- Det er bar’ en mave. Og det er i hvert fald ikke pigernes ansvar, at deres skoleinspektør og drengene i klassen ikke kan koncentrere sig, når de ser en navle, skrev tv-værten til sit billede.

Samtidig blev der blandt andet på HF Flow i Odense arrangeret en demonstration mod bandlysningen af crop toppen. Her mødte en stor del af eleverne torsdag op i netop mavebluser for at gøre opmærksom på, at de selv vil have lov at bestemme deres påklædning.

Ekspert: - Det kan fremkalde skam

Og der er da også en grund til at være oppe på barrikaderne. Ifølge Jo Krøjer, der er lektor på RUC og forsker i køn, uddannelse og arbejdsmarked, kan det nemlig få konsekvenser, hvis en folkeskole problematiserer elevers påklædning på den måde.

- Det kan påvirke en ung person meget, når det bliver påpeget af en lærer, at noget ved én er forkert. Det kan være med til at fremkalde skam, især når det handler om noget, der er så langt inde i privatsfæren som krop og beklædning, sagde Jo Krøjer onsdag.

Samtidig pegede hun på, at der med et sådant forbud bliver skabt et øget fokus på pigernes kroppe:

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at pigerne skal bruge deres opmærksomhed og koncentration på at tænke på, hvad de skal stille op med, at de er blevet udpeget som forkerte.