Taliban i Afghanistan

Dansk-afghaneres nødråb: Vores familier er i livsfare i Kabul

To mænd med bopæl i Danmark frygter for deres kvindelige familiemedlemmers liv i Kabul. De har flere gange henvendt sig til Udenrigsministeriet.

- Jeg kan ikke sove om natten af frygt og bekymring. Taliban har to gange været og banket på hos min kone i Kabul, men hun har ikke lukket op.

Sådan fortæller en ung afghansk mand med bopæl i Danmark til TV 2. Han er bare en af de mange dansk-afghanere, som i disse dage har kontaktet Udenrigsministeriet for at få evakueret deres familier til Danmark.

TV 2 har talt med to af dem - og deres historier handler begge om kvindelige familiemedlemmer i Kabul, som ifølge de to mænd er i overhængende livsfare lige nu.

Af hensyn til familiernes sikkerhed er de to mænd og deres familier anonymiseret i denne artikel. Men TV 2 kender deres identitet.

"Jeg er helt fortabt og bange"

Den anden mand, TV 2 har talt med, arbejdede i en ledende stilling på den danske ambassade i Kabul i 2010'erne, men kom til Danmark for en del år siden som et led i tolkeaftalen.

Hans ene datter, en svigersøn og flere børnebørn bor i Kabul, og manden har - foreløbig uden resultat - kontaktet Udenrigsministeriet for at få dem evakueret.

- Jeg er helt fortabt og bange, da min datter og hendes familie er i alvorlig fare som følge af min tidligere ansættelse, siger manden til TV 2.

Han siger, at Taliban har fået informationer om hans ansættelse på den danske ambassade.

- Min datter og hendes familie forsøger nu at flygte og gemme sig et sted, hvor jeg kan hjælpe hende lidt. Ellers vil hun ikke kunne overleve. Truslerne bliver værre og værre dag for dag, og deres område er omgivet af Taliban, siger manden.

Kom til Danmark for cirka 20 år siden

Den unge mand fortæller, at han kom til Danmark for cirka 20 år siden sammen med sin far, som dengang flygtede fra Afghanistan og Taliban, fordi han havde en ledende stilling i politiet.

Den unge mand har fået opholdstilladelse i Danmark, men han har ikke dansk statsborgerskab. For nogle år siden blev han gift med en kvinde i Afghanistan. Parret har en lille søn sammen. Hans kone arbejder som lærer i Kabul og er gravid i niende måned med parrets andet barn.

- Jeg har søgt om familiesammenføring, men det kunne jeg ikke få, blandt andet fordi jeg ikke har boet sammen med hende i Afghanistan, fortæller den unge mand.

Derfor tog han tidligere i år til Afghanistan for at bo sammen med hende. Men da situationen i landet blev værre, vendte han efter aftale med konen tilbage til Danmark i begyndelsen af juni.

- Jeg frygter for hendes liv og sikkerhed. Og jeg ved heller ikke, hvordan hun skal føde vores barn. Vi ved jo ikke, om der er nogen jordemødre på sygehusene i Kabul. Så det kan ende med at hun simpelthen må banke på hos naboen og bede om hjælp til fødslen, siger den unge mand.

Taliban jagter familiemedlemmer

Ifølge en analyse som Norwegian Centre for Global Analyses har lavet for FN, er Taliban i gang med jagten på de afghanere, som enten har samarbejdet med eller arbejdet for de styrker, som USA og Nato har haft i Afghanistan, skriver BBC.

- Taliban arresterer og/eller truer med at dræbe eller arrestere familiemedlemmer til de personer, som de har udset sig, medmindre de selv overgiver sig, står der i analysen, som BBC har haft adgang til.

Taliban jagter tilsyneladende også familiemedlemmer til personer, som ikke bor i Afghanistan længere.

Et familiemedlem til en journalist, der bor i Tyskland og arbejder for det tyske medie Deutsche Welle, blev denne uge skudt og dræbt af Taliban-krigere i Afghanistan.

Det oplyste Deutsche Welle torsdag.

TV 2 har forelagt Udenrigsministeriet de to mænds historier og deres ønsker om evakuering af familien, men Udenrigsministeriet oplyser, at man ikke har nogen kommentarer.