Samfund

Mavebluseforbud vækker opsigt: - Kroppen må ikke være et problem i skolen, siger ekspert

Et forbud mod crop tops er med til at skabe uhensigtsmæssig fokus på elevers kroppe, mener ekspert.

- Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet.

Sådan lød det i en besked på platformen AULA til forældre i udskolingen på Firehøjeskolen i Vejle.

Beskeden handlede om et forbud mod, at eleverne i de største klasser har mavebluser - såkaldte crop tops - på i skoletiden, skriver B.T.

Skoleleder på Firehøjeskolen Bjarne Kyneb forklarede overfor DR, at årsagen til forbuddet mod crop tops blandt andet bunder i, at "man med det tøj, man tager på, sender nogle signaler til andre, og at alle signaler ikke er rigtige i enhver sammenhæng", lød det blandt andet fra Bjarne Kyneb til DR.

Skolelederen påpegede i samme ombæring overfor DR, at det er vigtigt, "alle kan koncentrere sig om det skolearbejde, der skal laves."

Både forbuddet og skolens begrundelse har ført til heftig debat på de sociale medier om, hvorvidt skoler kan tillade sig at blande sig i, hvad for noget tøj, eleverne har på.

Hvornår stopper vi med at fortælle piger, hvad de kan have på?

Helle Thorning Schmidt på Instagram

Forbuddet fik blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt til tasterne.

- Hvornår stopper vi med at fortælle piger, hvad de kan have på?, kommenterede hun på sin Instagram-story.

- Hvad bliver det næste?, tilføjede den tidligere statsminister.

#DetErBareMaver som modsvar

Crop top-forbuddet inspirerede organisationen Everyday Sexism Project Danmark til at opfordre kvinder til at dele anonyme billeder i mavebluse.

Organisationen deler dem under hashtagget #DetErBareMaver som modsvar til Firehøjeskolens regler og skolelederens udtalelser.

Ifølge talsperson Zen Donen handler det om, at man fra Everyday Sexism Projects side ikke mener, at crop top-forbud hører hjemme i folkeskolen.

- Det handler ikke om en enkelt skole i vejle, det handler om, at man ikke skal seksualisere piger i en meget ung alder, siger Zen Donen og tilføjer:

- Det er aldrig pigernes ansvar, at der er andre, der har en reaktion på deres krop eller påklædning. Det kunne jo klæde skolen at tage en debat om det i stedet for at lave den slags forbud.

Flere kendte kvinder har også lagt billeder ud i mavebluse på de sociale medier som modsvar til crop top-forbuddet.

Blandt andre skuespiller Ditte Hansen, der lagde et billede op på Instagram med teksten "Hilsner til pigerne i Vejle".

Det kan påvirke en ung person meget, når det bliver påpeget af en lærer, at noget ved én er forkert

Jo Krøjer, RUC

Ekspert: - Det kan fremkalde skam

Skolens udmelding kommer også bag på forsker i køn, uddannelse og arbejdsmarked Jo Krøjer, der er lektor på RUC.

Ifølge hende bør folkeskolen ikke problematisere elevers påklædning.

- Det kan påvirke en ung person meget, når det bliver påpeget af en lærer, at noget ved én er forkert. Det kan være med til at fremkalde skam, især når det handler om noget, der er så langt inde i privatsfæren som krop og beklædning, siger Jo Krøjer.

Ifølge hende er det også problematisk, at man som skole vælger at lave regler om et stykke tøj, som det særligt er pigerne, der går med.

- Det er jo en parallel til en form for patriarkalsk regulering af kvinder og pigers kroppe, som vi ellers plejer at finde uforenlig med de frihedsrettigheder og det demokrati, som folkeskolen jo netop skal være med til at danne eleverne til, siger Jo Krøjer.

Man må kunne forvente, at skolen er et sted, hvor man kan være tilstede med sin krop, uden at det bliver et problem

Jo Krøjer, RUC

Ifølge Jo Krøjer kan det også have negative konsekvenser for pigerne, at der med forbuddet bliver skabt et øget fokus på deres kroppe.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at pigerne skal bruge deres opmærksomhed og koncentration på at tænke på, hvad de skal stille op med, at de er blevet udpeget som forkerte, siger hun og tilføjer:

- Man må kunne forvente, at skolen er et sted, hvor man kan være tilstede med sin krop, uden at det bliver et problem, og uden at det er skamfuldt.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra skoleleder på Firehøjeskolen Bjarne Kyneb, men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.