Maskeret selvtægtsgruppe afslører mobbere på TikTok

En selvtægtsgruppe går i krig mod digital chikane ved at afsløre anonyme mobbere for familie og arbejdsgivere. Eksperter advarer mod selvtægt.

En ung dreng med pigmentforstyrrelser fælder tårer foran kameraet, da en mobbende kommentar dukker op i en video på det sociale medie TikTok.

- Er du et menneske?, står der.

Videoen afbrydes, og frem toner en hætteklædt skikkelse iført en hvid maske med sort farve om øjnene og et bredt, dystert smil.

Med en mørk, forvrænget stemme taler han til kameraet:

- Uanset sproget kan ord hele, eller de kan ødelægge. Vis venligst denne person kærlighed i kommentarerne. Jeg tager mig af resten, siger han.

Hvem er den maskerede figur, og hvad er det, han vil tage sig af?

"Etiske hackere"

Den maskeklædte person er en del af den digitale hackergruppe ’The Great Londini’, hvis formål er at stoppe digital mobning.

Hvis en digital mobber gemmer sig bag en anonym profil, finder gruppen frem til personen bag. Er det et barn, vil de fortælle forældrene, at barnet mobber andre på sociale medier. Hvis det er en voksen, kan de finde på at informere arbejdsgivere eller politiet.

- Vi er et kollektiv af etiske hackere med et mål om at ende digital mobning. Vores medlemmer består af de bedste certificerede etiske hackere og cybersikkerhedseksperter i verden. Vi er en åben gruppe, som byder velkommen til alle, der tror på at stoppe mobning, racisme og svindel på sociale medier, skriver gruppen på sin hjemmeside.

Gruppen har i løbet af de seneste måneder fået en stor følgerskare, særligt på det sociale medie TikTok, hvor 2,3 millioner følger gruppen.

Her deler gruppen videoer som den føromtalte, der både skal afskrække mobbere og opfordre til ordentlig opførsel online.

Hvad er TikTok?

  • TikTok er et kinesisk, socialt medie, hvor brugerne kan offentliggøre korte videoer.
  • Det er det første kinesiske sociale medie, der har fået stor udbredelse i resten af verden.
  • I løbet af de første tre måneder af 2020 blev TikTok downloadet 315 millioner gange, hvilket er det højeste tal nogensinde for en app, skriver CNN.
  • TikTok har i dag mere end 800 millioner brugere verden over - hovedsageligt børn og unge.

En polariserende figur

TikTok er ikke begejstret for gruppens selvtægtsmetode og har ni gange slettet gruppens profil permanent. Det har været for brud på platformens regler om chikane, mobning og voldelig ekstremisme, skriver BBC.

Men målet helliger midlet for ’The Great Londini’, når digital mobning skal udryddes.

Det virker hyklerisk, at de er en antimobning-profil, men mange af deres følgere mobber folk på platformen

Kvinde udsat for angreb fra 'The Great Londoni, til BBC

Eva Fog Noer, der er digital pædagog med stort kendskab til TikTok, forklarer, at 'The Great Londini' er en meget polariserende figur, da det er en blanding mellem superhelt og selvtægtsmand.

- Hver gang man stiller nogen frem i offentlig gabestok, bliver linjerne slørede og svære at holde styr på. Skellet mellem helt og selvtægt er minimalt, siger hun i et skriftligt svar til TV 2 og tilføjer:

- Samtidig har det en god præventiv effekt mod de mennesker, som udelukkende spyr had og ønsker at skade andre. Jeg ville foretrække, at det ikke var en nødvendighed, men desværre ser det ud til, at behovet er der.

Det kan også gå voldsomt for sig, når ’The Great Londini’ har udset sig et mål.

Det har ikke været muligt at bekræfte, hvor mange profiler hackergruppen har angrebet, men BBC har talt med en kvinde, som har været udsat gruppens angreb. Hun fortæller, at gruppens følgere overfusede hende med voldsomme kommentarer og kontaktede hendes arbejdsgiver for at få hende fyret.

- Det virker hyklerisk, at de er en antimobning-profil, men mange af deres følgere mobber folk på platformen, lyder det fra kvinden.

Hvis der er tale om noget ulovligt, politiet, kan man pege dem i den rigtige retning, når man har spottet chikanen

Jonas Ravn, seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik

Digital mobning har sneboldeffekt

Det overrasker nok ikke nogen, at der hersker en grov tone på sociale medier. Men for dem, som det går ud over – dem, som ’The Great Londini’ ønsker at hjælpe – kan det være en voldsom oplevelse.

Det forklarer Jonas Ravn, som er seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik med speciale i børn og unges digitale adfærd. Den digitale chikane kan komme fra mange sider og holde ved i lang tid, lyder det.

- Digitalt er det, som om det bliver stående og råber af en i lang tid. Det kan vokse sig enormt stort. De fleste, som har oplevet digital mobning, påpeger, at der er en sneboldeffekt. Flere og flere kommer med og vil følge dramaet, siger han til TV 2.

Når mobningen foregår foran en computerskærm, og mobberen kan skjule sit navn og ansigt, kan det lettere gå over stregen, tilføjer han.

Det er netop de anonyme profiler, som hackergruppen går efter. Jonas Ravn bifalder deres mål om, at digital mobning skal stoppes, men at stille mobberne i en online gabestok er ikke nødvendigvis den rette vej.

- Man skal involvere moderationen på det sociale medie, og hvis der er tale om noget ulovligt, kan man kontakte politiet, når man har spottet chikanen, siger han.

Både Jonas Ravn og Eva Fog Noer anbefaler, at det er politiet og de sociale medier, som skal løfte byrden.

Umuligt at fange alle mobberne

Eva Fog Noer har med en gruppe voksne selv opsporet unge, som trådte over grænsen på sociale medier og informeret forældrene om det.

- Jeg har kun fået positive tilkendegivelser fra forældrene, da jeg altid henvender mig respektfuldt og med barnets ve og vel i sigte. Mit mål er aldrig at skælde ud, men at oplyse, siger hun.

Der er så meget indhold på et medie som TikTok, at det er umuligt at inddæmme grænseoverskridende adfærd, mener hun.

- De indførte for nyligt et kommentarsystem, som blokerer alle ord, de finder upassende. Det har desværre den bivirkning, at alle slags kommentarer lukkes ned. Jeg har selv oplevet mange episoder, og jeg var absolut ikke på kant med noget.

Ifølge BBC fjernede TikTok 61 millioner videoer i året første fire måneder, og 91 procent blev fjernet, før en bruger havde anmeldt videoen.