Samfund

Danske soldater måtte beskytte militærfly i Kabul lufthavn - sådan foregår evakueringen

Den danske regerings holdning er, at de hellere vil evakuere én for meget end én for lidt.

Evakueringen af danskere og samarbejdspartnere fra Afghanistan er i fuld gang, og arbejdet foregår under ekstremt vanskelige forhold. Det står klart efter onsdagens pressemøde.

Onsdag formiddag landede et fly med 15 evakuerede, og siden har Forsvaret evakueret yderligere 84 personer.

Men til trods for den hastige forværring af forholdene i landet, var de danske myndigheder forudseende. Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Allerede lørdag besluttede jeg at sende et Challenger- og et Herculesfly til regionen, og søndag godkendte jeg som et de første lande, at vi kunne lande i Kabul og evakuere de første personer, siger forsvarsministeren.

- Der var tale om en særdeles kritisk situation, hvor det grundet situationen i lufthavnen var svært at lande. Evakueringen lod sig kun gøre med hjælp fra danske soldater, der beskyttede flyet og sikrede, at de rigtige folk kunne komme ombord.

Kaosset i lufthavnen resulterede også tirsdag i, at et hollandsk fly måtte lette uden passagerer.

Luftbro mellem Kabul og København

Indtil sidste uge var det planen, at personer, der skulle ud af Afghanistan, kunne transporteres med almindelige rutefly, men da der pludselig blev lukket for kommercielle flyvninger, var de danske myndigheder klar.

- Efterretningerne ændrede sig hver 12. time, men fra dansk side fik vi hurtigt oprettet en vigtig infrastruktur med Pakistan som transitland, der gjorde, at vi hurtigere end andre lande kunne begynde at evakuere folk, siger Trine Bramsen.

Foruden luftbroen fra Kabul via Islamabad til København, så har de danske myndigheder fløjet en række diplomater til Kabul for at få evakueringen til at gå lettere. Det tæller blandt andet den nuværende og den tidligere ambassadør, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

- Det gør en verden til forskel. De lokale folk møder personer, de kender, og det giver os en klar fordel i forhold til lande, der ikke længere har myndighedspersoner i landet, siger Jeppe Kofod.

Hellere én for meget end én for lidt

De danske myndigheder vil af sikkerhedsmæssige årsager ikke sætte et præcis tal på, hvor mange de mangler at evakuere fra Afghanistan, men den politiske aftale fra sidste uge om at evakuere cirka 200 lokalt ansatte afghanere og familiemedlemmer til Danmark er blevet udvidet. Det er sikkert.

- Vi er løbende i kontakt med lokale samarbejdspartnere, men jeg kan ikke oplyse hvor mange. Der er dog tale om op mod 70 personer med dansk opholdstilladelse, siger Jeppe Kofod.

De, der skal evakueres, tæller blandt andet danske statsborgere, lokalt ansatte, både nuværende og tidligere, menneskerettighedsaktivister og NGO’er.

- Vi evakuerer hellere én for meget end én for lidt. Som billederne viser, er situationen mildest talt usikker. Vi prioriterer vores egne, men tager gerne allieredes borgere med. Vi vil gøre alt i vores magt for at få alle ud, siger udenrigsministeren.

Udenrigsministeriet kan ikke oplyse, hvornår de første danske statsborgere ankommer til Danmark.