Samfund

Desperat dansker i Kabul: - Jeg ved ikke, om jeg kan nå til lufthavnen

Situationen for udenlandske statsborgere, der fortsat mangler evakuering fra Kabul, er anspændt.

Kaotiske scener udspiller sig i den internationale lufthavn i Kabul, hvorfra et ukendt antal danske statsborgere og tidligere ansatte på den danske ambassade håber at blive evakueret.

Situationen er lige nu så alvorlig, at det langtfra er sikkert, at alle danskere har mulighed for at nå ud til lufthavnen og blive fløjet væk.

TV 2 har mandag formiddag talt med en dansk statsborger, der lige nu venter på at blive evakueret fra det Taliban-kontrollerede Afghanistan.

Vedkommende ønsker af hensyn til sin sikkerhed ikke at få sit navn frem, før han er ombord på et fly ud af Afghanistan, men TV 2 er bekendt med hans identitet.

- Da jeg rejste herned i juli, havde jeg i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, at Taliban ville overtage byen så hurtigt, siger han til TV 2.

Kaotiske scener

Billeder fra lufthavnen dokumenterer store menneskemængder, der stormer ind på en del af landingsbanen, mens en videooptagelse viser desperate mennesker, der forsøger at boarde et civilt fly.

I lufthavnen er der blevet affyret flere skud. Det er uvist, om der er tilskadekomne.

Foruden kaosset i lufthavnen rapporteres det, at Taliban-krigere har oprettet kontrolposter, hvorfra de forsøger at kontrollere, hvem der kommer ind og ud af lufthavnen.

- Udenrigsministeriet har oplyst mig om, at jeg skal være klar til at til at rejse med en times varsel, men lige nu er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet kan komme ud til lufthavnen, siger den danske statsborger.

Klæder sig lokalt for at blende ind

Den kaotiske situation betyder, at den dansk-afghanske mand er i tvivl om, hvorvidt han skal tage chancen og forsøge at komme ud via lufthavnen, eller om han skal blive ved sin afghanske familie i Kabul, som han oprindeligt var rejst ned for at besøge.

- For ikke at vække opsigt har jeg klædt mig i lokalt afghansk tøj. Jeg er bange for at blive hernede, men jeg er også bange for at tage ud til lufthavnen.

- Som udenlandsk statsborger frygter jeg for at blive her. Taliban tilgiver ikke, siger den danske statsborger.

Jeg lover, at vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at løse opgaven med evakuering

Udenrigsminister Jeppe Kofod

Kofod: Vi gør, hvad vi kan

Natten til mandag oplyste forsvarsminister Trine Bramsen, at et fly med nordmænd og danskere var lettet fra Kabul sent søndag aften.

Mandag morgen kom det dog frem, at der fortsat er et ukendt antal danskere, der fortsat befinder sig i Afghanistan. Dertil kommer et ligeledes ukendt antal afghanere og deres familier, der har arbejdet for Danmark under den 20 år lange krig.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger til TV 2, at Danmark er i fuld gang med at evakueringen af både danske og afghanske statsborgere i Afghanistan.

Men Danmark er ifølge ministeren afhængig af, at internationale samarbejdspartnere kan sikre lufthavnen og få ryddet op i det kaos, der hersker i lufthavnen, så de danske fly kan lande.

- Jeg lover, at vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at løse opgaven med evakuering. Vi bruger alle militære og civile kapaciteter, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren vil ikke gå i detaljer med, hvor mange der fortsat mangler at blive evakueret af fra landet.