Danmark mangler fortsat at evakuere danskere fra Afghanistan: - Det er meget, meget vanskeligt

Kabuls lufthavn er lukket for civile fly, men Danmark har militære fly i området.

Der er fortsat danskere i Afghanistan, siger forsvarsminister Trine Bramsen til TV 2 mandag morgen.

- Derfor kommer vi også fortsat til at operere, men jeg må også understrege, at det er meget, meget vanskeligt, siger Trine Bramsen.

Sent søndag aften fik Danmark evakueret "en gruppe" danskere fra lufthavnen Kabul og tog samtidig en gruppe nordmænd med.

Det skete med hjælp fra Forsvaret og ifølge forsvarsministeren under "meget vanskelige forhold".

Hurtigt ind og hurtigt ud

I løbet af søndagen lukkede Kabuls lufthavn for civil luftfart. Den eneste luftvej ud af den afghanske hovedstad er derfor med militærfly, og dem har Danmark i området.

- Fra dansk side traf vi allerede lørdag en beslutning om at have danske militær ly i området for en sikkerheds skyld, såfremt det pludselig ikke længere kunne lade sig gøre at operere med civile fly, siger Trine Bramsen.

Det var et af de fly, der søndag fløj ind i Kabul og ifølge Trine Bramsen meget hurtigt fik gruppen af danskere og nordmænd ombord og fløj dem ud af lufthavnen.

Trine Bramsen oplyser ikke, hvor mange danskere der blev evakueret søndag aften, heller ikke hvor mange danskere der stadig befinder sig i Afghanistan.

Men de danske militærfly er stadig i området og forsætter med at flyve ind i Kabul, når "vilkårene er til det," forsikrer hun. Og opgaven stopper ikke med de danske udsendte i Afghanistan.

Evakuering besværliggjort

Et bredt flertal i Folketinget aftalte så sent som torsdag, at alle afghanere, der har arbejdet på den danske ambassade eller i Forsvaret inden for de seneste to år, skal tilbydes evakuering til Danmark.

- Det er besværliggjort af rigtig mange forskellige faktorer, men der bliver arbejdet på højtryk fra alle sider for at få evakueret de her mennesker, som vi har et oprigtigt ønske om at hjælpe, siger Trine Bramsen.

Da aftalen blev præsenteret torsdag aften var der ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod 45 lokalansatte afghanere, der havde søgt Danmarks hjælp. Ifølge aftalen har de ret til at få en ægtefælle og børn under 18 år med til Danmark.

Fredag besluttede regeringen på grund af den hastigt eskalerende situation at lukke ambassaden i Kabul midlertidigt og evakuere alle ansatte. I løbet af weekenden gik det pludselig stærkt.

Søndag morgen havde Taliban taget kontrollen i alle store byer, bortset fra Kabul, og stod nu klar til at indtage hovedstaden.

Talibans hastige fremmarch fik natten til søndag Danmark til at lukke sin ambassade i Kabul og evakuere alle danske udsendte til lufthavnen i hovedstaden.