Samfund

Massemorder havde “spist den sorte pille” - hvor farlige er incels?

Britisk gerningsmand spredte incel-budskaber på sin Youtube-kanal, inden han dræbte fem mennesker og sig selv.

- I hvor mange år har jeg nu levet med længsel? Hvor længe har jeg skulle håndtere min frustration?

Sådan lød det blandt andet på den nu lukkede Youtube-kanal tilhørende Jake Davison, den 22-årige gerningsmand bag tirsdagens skyderier i Plymouth i det sydlige England.

I videoerne snakkede Jake Davison om sin frustration, over at hans liv stod i stampe, sin lave status i samfundet – og ikke mindst over ikke at kunne få sex.

Og særligt det sidste skaber nu debat i Storbritannien.

På grund af sin internetaktivitet og særligt sin nu lukkede Youtube-kanal kædes Jake Davison i de britiske medier sammen med incel-miljøet – et online miljø for især unge mænd, der lever i ufrivillig cølibat og bekender sig til en kvindefjendsk ideologi.

Ifølge Sky News har Jake Davinson ikke direkte erklæret sig som incel, men medierne laver alligevel koblingen, da han ofte brugte miljøets terminologi og delte dets holdninger.

Jake Davinson havde blandt andet sagt, at han havde indtaget en overdosis af "the black pill" – en incel-betegnelse for, at man tror på, at man er dømt til at være incel for evigt.

Incel-miljøet, der for det meste trives i online forums, er flere steder i verden blevet kædet sammen med voldelige angreb.

Og senest har Jake Davisons angreb rejst debatten i Storbritannien om, hvorvidt incel-inspireret vold skal betegnes som terror.

Perspektiv

Incel-miljøets verdenssyn

Incel-ideologien bygger på ideen om, at nogle mænd er dømt til at leve et undertrykt liv i ufrivilligt cølibat, fordi kvinder nægter dem kærlighed og sex.

Ifølge incel-ideologien ønsker kvinder kun sex med fysisk attraktive, succefulde mænd, kaldet "Chads". Fysisk attraktive og promiskuøse kvinder kaldes "Stacys".

Incels mener, at alle kvinder er hypogame – at de kun vil have en partner med højere status end dem selv. Derfor er det ifølge incel-logikken kun de 20 procent mest attraktive mænd, der reelt har mulighed for at få en partner. 

Incels arbejder med begreberne "red pill” og “black pill” . Tager man “the red pill” køber man ind på præmissen om, at kvinder har magten på det seksuelle marked, og at de kun vil have sex med de mest attraktive mænd. Som incel kan man forsøge at "maksimere" sit udseende og dermed blive attraktiv nok til at få sex. Dette kaldes "looksmaxxing". 

"The black pill" betyder derimod, at man køber ind på ideen om, at man er genetisk dømt til at være en incel for evigt, og at sex og kærlighed altid vil være udenfor rækkevidde.

Kilder: BBC, The Guardian, Vox, Maia Kahlke Lorentzen.

Dræbte fem mennesker og sig selv – er det terror?

13. august skød og dræbte Jake Davison to kvinder, to mænd og en treårig pige under en seks minutter lang skudepisode i Plymouth.

Blandt ofrene var hans egen mor, Maxine Davison, 3-årige Sophie Martyn og hendes far, 43-årige Lee Martyn. De øvrige ofre var 59-årige Stephen Washington og 66-årige Kate Shepherd, der blev ramt af skud og døde senere på hospitalet.

Jake Davinson skød til sidst sig selv på gerningsstedet.

Da Davinsons tilknytning til incel-miljøet kom frem, begyndte de britiske medier at stille spørgsmålet, om hans voldelige handling skulle betegnes som terrorisme – noget, politiet dog afviste.

Forfatteren til bogen ‘Men who hate women’, Laura Bates, der har brugt år på at undersøge incel-miljøet, var dog ikke i tvivl.

- Hvis det, der forlyder om gerningsmanden, er korrekt, er der tale om et individ, der er er blevet radikaliseret online ind i et ekstremistisk værdisæt, og som handlede på de værdier ved at dræbe andre mennesker. Det er terrorisme, det er ekstremisme, det er radikalisering, siger forfatteren til The Guardian.

Incel-miljøet har inspireret en række af voldelige angreb, særligt i Nordamerika.

Det mest berømte incel-angreb fandt sted i 2014, hvor den 22-årige Elliot Rodger dræbte seks personer i byen Isla Vista i Californien efter at have erklæret i en video, at han ville tage “hævn” over, at “kvinder gav deres hengivenhed, kærlighed og sex til andre mænd”.

Han udtrykker tydeligt en stor frustration med sit manglende kærligheds- og sexliv

Maia Kahlke Lorentzen

Fulgte incel-drejebog

Maia Kahlke Lorentzen er researcher og rådgiver i Cybernauterne og beskæftiger sig særligt med den såkaldte “manosfære” - antifeministiske eller kvindefjendske foraer for mænd på internettet.

Hun er ekspert i incels og har fulgt miljøet i en årrække.

Hun mener godt, at Jake Davinson kan karakteriseres som incel, selvom han ikke er selverklæret. Han har i videoer og på fora omtalt sig selv som en, der har indtaget en overdosis af “den sorte pille”, og han har også skrevet nedsættende om kvinder.

Og når det munder ud i vold følger det også en klassisk incel-drejebog, forklarer Maia Kahlke Lorentzen.

- Han udtrykker tydeligt en stor frustration med sit manglende kærligheds- og sexliv og et stærkt had til kvinder. Og det er gledet over i en voldshandling, der bunder i frustration, siger Maia Kahlke Lorentzen.

De fleste incels begår ikke vold og er ikke farlige for andre end sig selv

Maia Kahlke Lorentzen

Ifølge hende ser mange i incel-miljøet op til de mænd, der lader deres frustrationer munde ud i voldelige handlinger.

Men også incels, der ikke støtter op om vold, udtrykker tit forståelse for gerningsmændenes motiver, forklarer Maia Kahlke Lorentzen.

Kun få incels er farlige

Selvom der findes en række eksempler på incels, der har begået angreb, er langt de fleste i miljøet ikke voldsparate.

- Langt de fleste incels begår ikke vold og er ikke farlige for andre end sig selv. Men de har det ofte forfærdeligt og kan ikke komme ud af de her tanker, og så smitter de hinanden med deres ulykke og med den analyse, de lægger over verden, siger Maia Kahlke Lorentzen.

For selvom hun betegner incel-miljøet som et destruktivt og nihilistisk indstillet miljø, er det dog stadig et fællesskab for primært unge mænd.

- Mange af de her mænd har reelle problemer med ensomhed, med en følelse af at være forkert eller ikke at være konventionelt attraktiv. Og når de støder på incel-miljøet, får de foræret en simpel forklaring på nogle meget komplekse ting, siger Maia Kahlke Lorentzen.