Samfund

Tusindvis af gymnasieelever samles til festen, gymnasierne fraråder

Formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, har kaldt festen for ”et mareridt".

For et år siden var der stille i Dyrehaven.

Politiets midlertidige coronaopholdsforbud blev fulgt, og dermed var det kun hjortene og den øvrige flora og fauna, der var til stede i Ulvedalene nord for København.

Frygten for spredningen af virus stoppede den ellers så kritiserede og omdiskuterede puttefest, hvor op imod 10.000 af hovedstadens gymnasieelever plejede at byde de nye 1.g’ere velkommen.

Indtil nu. For i dag er traditionen tilbage.

Tager afstand

Gymnasier har taget afstand fra arrangementet og frarådet deres elever til at deltage i det, der i 2016 eksempelvis endte med, at 180 unge var forbi samaritterne i Dyrehaven, 14 blev kørt på hospitalet efter at have drukket alkohol og indtaget stoffer, og en elev var i livsfare med en promille på fire.

Tidligere har formanden for for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, kaldt festen for ”et mareridt”. I dag fortæller hun blot, at sammenslutningen har sendt et brev til alle gymnasier om, at eleverne opfordres til at blive gjort opmærksom på, at det ikke er en skolebegivenhed.

- Vi tager afstand fra det, hvis det ender i dødsdruk, og vi er bekymrede, fordi det nogle år er endt rigtig voldsomt, siger Birgitte Vedersø til TV 2.

Vi tager afstand fra det, hvis det ender i dødsdruk

Birgitte Vedersø, formand for for Danske Gymnasier

En farlig cocktail

Birgitte Vedersø er selv rektor på Gefion Gymnasium i København, hvor eleverne først møder ind efter sommerferien på mandag. Dermed har 1.g’erne ikke mødt hinanden endnu, og derfor tror hun ikke, at mange af dem vil tage til puttefest.

Det har eleverne på Lyngby Handelsgymnasium til gengæld. Her har rektor Pernille Bogø Bach i et brev til forældrene skrevet, at man fraråder eleverne til at deltage i puttefesten.

- Vi synes, det er en farlig cocktail af nye elever, som måske føler sig lidt presset til at gå ud over deres egne grænser på et sted, hvor det bliver rigtig mørkt, der er rigtig dårlig mobildækning og rigtig mange andre unge mennesker. Mange er gode til at tage vare på hinanden, men der er også mennesker, som ser sit snit til ikke at tage vare på andre, siger Pernille Bogø Bach.

Vigtige, alternative arrangementer

Flere gymnasier har planlagt et alternativt arrangement i skoleregi samme dag som puttefesten. På den måde håber man på at lokke eleverne væk fra den uorganiserede fest nord for København, men Birgitte Vedersø ved godt, at der er en risiko for, at de efterfølgende tager S-toget til Dyrehaven.

- Men så har vi da i det mindste forsinket processen og begrænset alkoholindtaget, siger hun.

Alternative tilbud til de unge er vigtigt, mener Alma Tynell, der er forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Vi synes, det er okay, at elever mødes på tværs af skoler og drikker en øl sammen. For nogle tager det overhånd, og så bliver det et utrygt rum, blandt andet fordi det er relativt unge gymnasieelever, der kommer, og fordi der ikke er voksne til stede. Derfor er det også vigtigt, at skolerne tilbyder alternative arrangementer, hvor man også må drikke øl, siger hun.

Vi synes, det er okay, at elever mødes på tværs af skoler og drikker en øl sammen

Alma Tynell, forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Politiet er til stede

Hos Nordsjællands Politi siger politiinspektør Uffe Stormly, at de sammen med de andre myndigheder og interesseorganisationer er klar til at ”håndtere den her situation”.

Hvor mange, der møder op til den uorganiserede fest, ved de ikke endnu.

- Men vi forventer, der kommer folk i Dyrehaven i dag, som han siger.

- Vi ved ikke, om der kommer 100 eller flere tusinde. Det håndterer vi situationsbestemt derude.

Coronavirussen spøger også stadig ude i Ulvedalene. Forsamlingsloftet udendørs er på 500 mennesker, men en række typer af arrangementer kan få tilladelse til at være endnu flere. Om kravene og restriktionerne bliver overholdt fredag aften, skal politiet også afgøre.

- I det hele taget opfordrer vi de unge til at bruge deres sunde fornuft, siger Uffe Stormly.