Derfor kan Delta-varianten sprede sig blandt vaccinerede

Flere studier tyder på, at vaccinerede kan smitte videre med delta-varianten. SSI har tre opfordringer i kølvandet på den nye viden.

Indtil for nylig var de fleste forskere enige om, at vaccinerede personer sjældent spredte coronavirussen til andre.

Men det var inden deltavarianten vandt indpas i viruslandskabet.

For nu peger flere studier på, at vaccinerede i højere grad kan sprede smitte med deltavarianten end det er tilfældet med andre varianter. Så selv om vaccinen beskytter mod alvorlig sygdom, forhindrer stikkene ikke nødvendigvis, at virus kan sprede sig.

Den mere smitsomme variant kommer til at få betydning for efterårets smittetal, lyder det fra Camilla Holten Møller, der er læge og leder af ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 ved SSI.

Det vil særligt ramme en gruppe danskere.

- Vi kan være bekymrede for den gruppe, der af forskellige grunde har vist mindre respons på vaccinen. For hvis der er smitte i samfundet, så er det dem, der er i risiko, siger Camilla Holten Møller.

Virus fra næsen

Det er tre internationale undersøgelser, som er baseret på PCR-test taget fra folks næser, der vækker opsigt. Prøverne er blevet undersøgt for, hvor meget virus der er i dem.

Og ud fra tallene ser det ud til, at smittede, vaccinerede personer har lige så høj en koncentration af deltavirus i næsen som uvaccinerede smittede.

Gennembrudsinfektioner

En gennembrudsinfektion er en infektion, der opstår efter den forventede fulde effekt af en vaccine bør være indtrådt. 

Forventet fuld effekt af godkendte vacciner mod covid-19:

  • Pfizer/BioNTech: 7 dage efter anden vaccination
  • Moderna: 14 dage efter anden vaccination COVID-19
  • Johnson & Johnson: 14 dage efter vaccination 
  • AstraZeneca: 15 dage efter anden vaccination

Det kan der være to mulige forklaringer på, hvis man spørger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

- Når man er smittet med delta, ser det ud til, at man har mere virus i sig. Og samtidig skal der mindre deltavirus til, før man bliver smittet. Derfor smitter den lettere, siger han.

Studiernes resultater rejser en række nye spørgsmål, mener Camilla Holten Møller.

- Der er ingen tvivl om, at der er noget ved deltavarianten, som gør den mere smitsom. Spørgsmålet er, hvad det betyder i virkelighedens verden, siger hun.

Brikker i et ufærdigt puslespil

For at finde svaret på det, skal der flere undersøgelser til. For Camilla Holten Møller peger på forbehold, inden man kan fastslå deltavariantens betydning for det store smittebillede.

Først og fremmest kan man ikke overføre undersøgelserne direkte til den virkelige verden.

- De her studier er helt bestemt en brik i at forstå deltavariantens potentiale, men man skal for eksempel kende smittekæderne for at kunne sige noget om, i hvor høj grad vaccinerede kan viderebringe smitte. Det spiller også en rolle, om man analyserer død eller levende virus, siger Camilla Holten Møller.

Derfor overvåger SSI løbende de danske prøver og opdaterer vaccinernes effektivitet, fortæller hun. Den seneste SSI-rapport om smitte blandt vaccinerede kom i starten af august, og den viste, at vaccinerede fyldte mere i smittestatistikkerne, end de har gjort tidligere.

Men ifølge Jan Pravsgaard Christensen er den udvikling svær at undgå.

- Jo flere, der er vaccinerede i den samlede befolkning, jo flere vaccinerede vil også blive smittet, siger han.

Vaccinerne virker

At en vaccineret person kan blive smittet, betyder det ikke, at vaccinen ikke virker.

For selv om coronavaccinerne har en høj effekt, beskytter de ikke 100 procent mod smitte. Det er der i øvrigt heller ikke andre vacciner, der gør, forklarer Jan Pravsgaard Christensen.

- Men vi kan se, at vaccinerede, der får virus, får et meget mildere forløb end uvaccinerede. Så det er meget vigtigt at understrege, at vaccinerne redder liv, siger han.

Den voksende viden om deltavarianten får Camilla Holten Møller til at komme med tre opfordringer til de næste måneder:

  1. At man booker tid til vaccination
  2. Får begge stik
  3. Og bestiller en test, hvis man får symptomer - også selv om de er milde

- Måske er det bare ondt i halsen, men det kan også være coronavirus, som man kan give videre til mere udsatte. En god testindsats var en af nøglerne til, at vi undgik en voldsom tredje bølge, og det er vigtigt, at vi stadig holder fanen højt på den front, siger hun.

Et kig i krystalkuglen

I takt med vaccineudrulningen er de danske restriktioner langsomt blevet udfaset, og lørdag forsvinder påbuddet om mundbind i offentlig transport.

Men hvis man ser over Atlanten, er det let at blive lidt ængstelig, for i USA har deltavarianten sat en kæp i hjulet på vejen tilbage mod normalen. Tilbage i maj ophævede CDC anbefalingerne om mundbind, men så steg smittetallene, og nu er mundbindene tilbage i flere stater.

Camilla Møller Holten mener, det er for tidligt at spå om de danske restriktioner skal tilpasses gennembrudssmitten. Men efteråret og vinteren vil vise, hvordan kombinationen af deltavarianten og en høj vaccinationstilslutning bliver.

- Vi letter på restriktionerne nu, fordi vi har en effektiv vaccinationsindsats. Så er det ikke utænkeligt, at vi står i en anden situation til efteråret, men vi forventer trods alt ikke mange hospitalsindlæggelser og alvorligt syge. Og det er det, der for alvor vil ændre billedet, siger hun.

Jan Pravsgaard Christensen er mere skråsikker, når han kigger i krystalkuglen.

- Det her problem vil være langt mindre i Danmark, end det er i USA. Det baserer jeg på andelen af vaccinerede, hvor Danmark efterhånden er ret godt polstret, siger han.

Godt 4,4 millioner danskere har fået første stik, hvilket svarer til 73,7 procent af befolkningen. 62 procent er færdigvaccineret.