Smittetallene kommer til at stige endnu mere, men det er forventet, siger ekspert

700.000 danskere venter på at blive færdigvaccineret. Samtidig venter flere unge med at takke ja, mens flere af dem bliver indlagt.

Antallet af indlagte med covid-19 er det højeste i mere end to måneder. Det samme gælder for det daglige tal for nye indlæggelser, mens antallet af nye coronatilfælde for tredje dag er højere end 1000.

Selvom det kan lyde som en bekymrende udvikling, er det faktisk som forventet efter en omfattende genåbning også på trods af den omfattende vaccinationsindsats, der nu nærmer sig målstregen.

Sådan lyder vurderingen fra professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Folk er kommet hjem fra ferie, og mange er begyndt på arbejde. Samtidig har vi et samfund, der næsten er uden restriktioner. Det vil uden lige give en stigning i smitte og indlæggelser, selvom mange er vaccineret, siger han til TV 2.

Tallene vil stige endnu mere

Godt 4,4 millioner danskere er nu blevet vaccineret mod covid-19 med mindst et stik. I øjeblikket venter cirka 700.000 på at blive færdigvaccineret.

Dermed er 83,4 procent af befolkningen fra 12 år og opefter nu vaccineret med mindst et stik, hvilket fortsat placerer Danmark i toppen af verden, når det kommer til vaccinationstilslutning.

Mens vi to dage i træk har registreret mere end 1000 nye smittetilfælde, peger Allan Randrup på, at vi fortsat venter på effekten af skoleåbninger og en fuld tilbagevenden på arbejdspladserne.

Samtidig har flere hundrede tusinder mennesker coronapas fra deres første vaccination uden at være fuldt beskyttet. Derfor skal vi være forberedte på endnu højere smittetal.

- Den næste måned kommer vi til at se, hvad det betyder, at vi har åbnet for skolerne, hvor smitten kan få lov til at sprede sig blandt de yngste, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter.

- Vi kommer sikkert højere op end de 1000 den kommende tid, men det kan vi godt tillade os, hvis vi ser på, hvor mange af de smittede der faktisk bliver indlagt. Det er et problem, som vi på en meget kort tidshorisont kommer til at arbejde os ud af.

Flere unge bliver indlagt

I øjeblikket fortsætter vaccinationsprogrammet nu med langt flere daglige færdigvaccinationer end førstegangsstik, men gruppen af 20- til 29-årige halter bagefter.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har 27 procent stadig ikke reageret på invitationen til vaccination.

Mens mange ser ud til at tøve, udgør gruppen nu en tredjedel af de daglige nye indlæggelser, mens hver tredje smittetilfælde også er fundet blandt de 20-29-årige de sidste syv dage. Men det er klart at foretrække, at de yngre grupper bliver indlagt fremfor de ældre, siger Allan Randrup Thomsen.

- Vi kan se, at mange af de indlagte er fra yngre aldersgrupper, der bruger kort tid på hospitalet. Jeg ser ikke nogen umiddelbare problemer, selvom vi skal gøre en indsats for at få vaccineret gruppen inden efteråret.

Et nåleøje i efteråret

Netop efteråret har både myndigheder og eksperter peget på som et afgørende punkt for den danske indsats mod coronavirus.

Alle over 12 år, der ønsker at blive vaccineret, bør være færdigvaccineret i efteråret. Samtidig vil skoler og uddannelsesinstitutioner være fuldt åbne, mens næsten alle restriktioner i samfundet er ophævet. Oveni det vil den nuværende sæsoneffekt, som kan være effektiv overfor virus, også aftage.

Det er ifølge Allan Randrup dér, vi for alvor bliver klogere på, hvor vi står overfor covid-19.

- Efteråret er et nåleøje, som vi skal igennem. Det bliver interessant at se, hvordan virus vil opføre sig i kombination med den fulde åbning af samfundet og en udbredt vaccinationstilslutning.

Han peger samtidig på, at vi risikerer at opleve en mærkbar regional og kommunal forskel i smittetal, når vi når efteråret. Noget, han håber myndighederne vil holde fokus på.

- Vi kan godt se situationer som tidligere, hvor særlige områder og kommuner vil opleve langt mere smittespredning, da de vil have en lavere vaccinationstilslutning end andre.