Coronavirus

WHO-chef: Vi bør væmmes ved os selv

WHO opfordrer verdens rigeste lande til at rette op på uligheden i adgang til coronavacciner.

Tirsdag kom Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med en klar opfordring til de rigeste lande i verden om at rette op på uligheden i vaccineforsyningerne inden oktober.

Kun 20 mennesker er nødvendige for at løse problemet.

De 20 personer, der kan vende op og ned på situationen, er ifølge Bruce Aylward, seniorrådgiver for generaldirektøren i WHO, blandt andre ledere fra de rigeste lande og topchefer i medicinalindustrien.

- De er ledere af de store virksomheder, der bestemmer på dette område. De er ledere af de lande, der indkøber størstedelen af verdens vacciner, og de er ledere af de lande, der producerer vaccinerne, sagde han.

WHO kalder det moralsk forkasteligt, at de rige lande beholder alle vaccinerne for sig selv, mens udviklingslandene kæmper for at vaccinere de mest sårbare medlemmer af deres befolkning.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke: "Hvis vi aktivt havde forsøgt at tilbageholde vacciner fra dele af verden, kunne situationen så have set værre ud, end den gør i dag?" sagde Bruce Aylward ifølge AFP.

Ifølge Verdensbanken er der uddelt 104 doser vacciner per 100 mennesker i de rigeste lande, mens der i de 29 fattigste lande blot er givet 2 doser per 100 mennesker.

- Vi bør kollektivt væmmes over os selv, sagde Aylward ifølge AFP.

Ingen grund til tredje dosis

WHO ønsker, at alle lande har vaccineret mindst 10 procent af deres befolkning ved udgangen af september, mindst 40 procent ved slutningen af året og mindst 70 procent i midten af 2022.

I sidste uge opfordrede WHO verdens lande til at stoppe med at give deres befolkning en tredje vaccination, indtil der er rettet op på den drastiske ulighed i dosisfordelingen. Flere velhavende lande fortsætter dog stadig med at give en ekstra dosis.

Der er ikke noget bevis for, at et tredje vaccineskud er nødvendigt, erklærede WHO.

- Der er endnu ingen videnskabelig dokumentation for, at vi skal have en tredje dosis, sagde Mariangela Simao, WHO's assisterende generaldirektør for adgang til medicin, vacciner og lægemidler.