Coronavirus

Mange uvaccinerede 20-40-årige bliver indlagt med covid-19

Antallet af indlæggelser med covid-19 stiger. Og på de største sygehuse er der mange ikke-vaccinerede 20-40 årige blandt de indlagte.

Antallet af indlagte med covid-19 på de danske sygehuse stiger samtidig med, at smittetallene stiger, og selv om lægerne understreger, at der ikke er grund til bekymring for kapaciteten på sygehusene, har de en klar opfordring til danskerne.

- Det er en rigtig god idé at se at blive vaccineret hvis ikke man er blevet det, siger Gitte Kronborg, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Antallet af indlæggelser med covid-19 på de danske sygehuse er steget med 18 til i alt 103 onsdag, og på to af landets sygehuse, Odense Universitetshospital (OUH) og Hvidovre Hospital, oplyser man, at sommerens covid-indlagte fortrinsvis har været ikke-vaccinerede personer i aldersgruppen 20-40 år.

- Nogle af dem er ikke blevet vaccineret, fordi de måske ikke har fået nået det, siger Anne Øvrehus, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH. Det er på afdeling Q, covid-19 patienterne er indlagt.

Også yngre indlagte på Hvidovre Hospital

Den tendens bekræfter Gitte Kronborg, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Også her er der mange indlagte med covid-19 i aldersgruppen 20-40 år, som enten ikke er vaccinerede eller ikke er færdigvaccinerede.

- Det er korrekt. Smitten er jo i stigning, og mange i den yngre aldersgruppe, som bliver ramt, kan godt blive så syge, at de får behov for at blive indlagt, siger Gitte Kronborg.

Ikke bekymret i forhold til kapacitet

På Rigshospitalet i København understreger man, at der trods stigningen i smittetallene og den aktuelle stigning i antallet af indlæggelser, ikke er grund til bekymring i forhold til kapaciteten på sygehusene.

- Nej, men det er ærgerligt, at vi bliver ved med at se den stigning i smitten, at vi ikke kan få knækket kurven. Med hensyn til kapaciteten har vi jo også vaccinen, hvor vi i den vestlige verden har adgang til at vaccinere meget fleksibelt, siger Åse Bengård Andersen, ledende overlæge ved infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet.

Vaccine forhindrer indlæggelser

Heller ikke på Hvidovre Hospital er der bekymring for kapaciteten, selv om hospitalet ligger på den københavnske vestegn, hvor færrest af indbyggerne er vaccineret mod coronavirus. I Ishøj Kommune er 51,2 procent færdigvaccineret, i Brøndby er 56,2 procent færdigvaccineret, og i Hvidovre er det 59,3 procent.

Til sammenligning er 61,4 af Danmarks samlede befolkning færdigvaccineret.

- Nej, vi har ingen bekymringer i forhold til kapaciteten. Vi er ikke i nærheden af de indlæggelsestal, vi har set tidligere i den her pandemi. Og vi har en vaccine, som virker godt og er med til at forhindre indlæggelser, siger Gitte Kronborg.