Samfund

Flertal af danskerne støtter sygeplejersker i konflikt, viser ny måling

Målingen er et opmuntrende moralsk rygstød for sygeplejerskerne, siger erhvervskommentator.

Et flertal i den danske befolkning støtter sygeplejerskerne i den igangværende konflikt, og et flertal mener, at sygeplejerskerne generelt får for lidt i løn.

Det viser en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken.

53 procent af de 1034 danskere, der blev spurgt i målingen, støtter overvejende eller udelukkende sygeplejerskerne i konflikten, mens 21 procent overvejende eller udelukkende støtter modparten, regionerne og kommunerne.

26 procent svarer "hverken eller" eller "ved ikke".

- Det viser jo, at der er opbakning og sympati for sygeplejerskerne. Det må være opmuntrende for dem, at de stadig har danskerne bag sig på et tidspunkt, hvor 50.000 behandlinger og operationer er blevet aflyst som følge af konflikten, siger Ole Krohn, erhvervskommentator på TV 2.

Får for lidt i løn

Undersøgelsen viser også, at danskerne - ligesom sygeplejerskerne selv - mener, at den strejkende part får for lidt i løn.

53 procent af de adspurgte mener, sygeplejerskernes løn er for lav. 32 procent mener, at lønnen er tilpas, mens 3 procent mener, den er for høj.

12 procent svarer "ved ikke".

- Her får sygeplejerskerne et moralsk rygstød af danskerne, som de kan tage med ind på Christiansborg, hvis konflikten kommer derind, siger Ole Krohn.

Størst støtte hos røde vælgere

Støtten til sygeplejerskerne er størst hos de adspurgte, der oplyser, at de ved seneste folketingsvalg stemte på det socialdemokratiske regeringsparti eller regeringens tre støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten (EL).

Blandt socialdemokratiske vælgere holder 59 procent af de adspurgte overvejende eller udelukkende med sygeplejerskerne, mens 17 procent støtter kommunerne og regionerne. 24 procent svarer "ingen af dem" eller "ved ikke".

Men også blandt Venstre-vælgerne ligger danskernes sympatier ifølge undersøgelsen mest hos sygeplejerskerne.

41 procent af de adspurgte, der siger, at de stemte på Venstre ved seneste valg, holder overvejende eller udelukkende med sygeplejerskerne.

27 procent af Venstre-vælgerne støtter kommunerne eller regionerne, mens 32 procent af Venstre-vælgerne svarer "ingen af dem" eller "ved ikke".

Flere og flere vil strejke

Konflikten startede tilbage i foråret, da medlemmerne af sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd (DSR), stemte nej til den overenskomst, deres egen forening ellers havde anbefalet dem at sige ja til. Det skyldtes især utilfredshed med den lønstigning, de havde udsigt til.

19. juni indledte cirka 5000 sygeplejersker så en strejke på tværs af hele landet, og siden er strejken blevet udvidet.

Tirsdag begyndte yderligere 702 sygeplejersker at strejke, og de kommende uger kommer flere og flere til, hvis der ikke falder en aftale på plads.

Og det ser ikke ud til at ske lige foreløbig.

Onsdag mødtes Dansk Sygeplejeråd og regionerne for første gang under strejken, og ingen af parterne var optimistiske efter mødet.

Indtil videre har regeringen afvist at blande sig i konflikten.