Samfund

Flere tusinder har fået udskudt deres operation: - Jeg venter på at blive undersøgt for cancer

TV 2 har talt med fire danskere, der alle har fået udskudt planlagte prøver eller operationer.

Sygeplejerskestrejken er blevet skudt i gang, fordi sygeplejersker er utilfredse med deres løn.

Og mens strejken er på vej ind i sin ottende uge, mærker patienter på tværs af landet de direkte konsekvenser af de manglende sygeplejersker.

Siden 19. juni er knap 50.000 behandlinger blevet udsat, og de kommende uger skal endnu flere patienter se langt efter en tid på hospitalet.

Sådan vokser strejken

10. august steg antallet af strejkende sygeplejersker fra 4750 til 5452 sygeplejersker.

Flere udvidelser af konflikten er varslet.

17. august: 225 sygeplejersker nedlægger arbejdet.

25. august: 215 sygeplejersker nedlægger arbejdet.

31. august: 315 sygeplejersker nedlægger arbejdet.

5. september: 281 sygeplejersker nedlægger arbejdet.

Kilde: Dansk Sygeplejeråd

Tirsdag blev strejken nemlig udvidet med 702 sygeplejersker, og nu strejker i alt 5452. Samtidig tegner strejken til at blive den længst varende konflikt på det offentlige arbejdsmarked i nyere tid.

Det går mest ud over de patienter, der skulle have haft en knæ- eller hofteoperation, mens den seneste udvidelse af strejken særligt rammer dem, der er i fertilitetsbehandling.

TV 2 har talt med fire patienter, der hver især er ramt af strejken.

Berit Haugen Nielsen

Hun venter på at blive udredt efter fire ufrivillige aborter. Hun er 39 år, fra Værløse og arbejder som bogholder.

- Jeg har haft fire aborter i alt, og min kæreste og jeg blev henvist til udredning for gentagende graviditetstab i februar i år, men vores tid blev udsat. Det har ikke noget med strejken at gøre, men fordi en prøve blev væk.

- Vi fik så en tid i september, som en sygeplejerske var sød at rykke til august, fordi jeg fortalte om vores situation. Men den tid er nu blevet udskudt til 6. oktober på grund af strejken. Det er tre dage inden, jeg bliver 40 år.

- Vi venter bare på at få svar på, hvad der er galt, og hvorfor jeg aborterer, så vi kan komme i fertilitetsbehandling. Jeg har hørt, at mange er lykkedes med at få en fuldbyrdet graviditet, mens de har været igennem det forløb, vi er i nu, men det stresser mig mere, end det hjælper.

- Nu er min kæreste og jeg nærmest der, hvor vi har droppet det. Det er sådan, at jo flere aborter, man får, jo større risiko er der for, at det sker igen.

Lone Nørager Kristensen

Hun har en multihandikappet datter, Rikke Nørager Kristensen, på 38 år, som venter på en tarmoperation. De bor i Fjerritslev.

- Rikke fik lavet en malonestomi (blindtarmen føres ud til huden, red.) i februar 2020, fordi hun havde problemer med sin afføring. Det virkede ikke, så planen var, at hun skulle have en almindelig stomi med en pose på maven i stedet for, men det er blevet udskudt og udskudt og udskudt.

- Rikke kan simpelthen ikke komme af med sin afføring, og så bliver man kronisk forstoppet, og det bliver man rigtig dårlig af. Hun har mange smerter og almen utilpas, hun har ingen appetit. Hun har også ligget i en uge med så mange smerter. Hun har simpelthen ikke et liv.

- Hendes liv er meget begrænset i forvejen, og det bliver yderligere begrænset af, at hun ikke får den her operation. Lige nu går vi og fylder morfinlignende præparater i hende hver sjette time.

Camilla Schnuchel

Hun har fået udskudt en biopsi. Hun er 26 år, fra Holstebro og på barsel.

- Tilbage i februar blev det opdaget, at jeg havde celleforandringer og skulle indkaldes til biopsi. Halvanden måned senere fandt de ud af, at der ikke var nok prøvemateriale. De kunne bare se, at jeg havde den aggressive virus, som er den, der spreder cancer. Jeg fik derfor en ny tid, men først i august. I sidste uge fik jeg et brev om, at den er aflyst på grund af sygeplejerskestrejken.

- Jeg fortalte min historie til TV MIDTVEST, som ringede til sygehuset, og jeg har siden talt med overlægen, og hun satte mig på en akutliste, så jeg har fået en ny tid 17. august.

- Men psykisk har det været rigtig hårdt. Det er en forkert prioritering, at man aflyser sådan en tid. Jeg synes, det er at gamble med folks helbred. Nu er jeg så heldig, at jeg var med i det indslag og har fået en tidligere tid, men hvad med alle dem, der ikke har det.

Rene Grandt

Han har fået udskudt en hofteoperation. Han er 42 år, fra Assens og ledig.

- Jeg skulle have haft en hofteoperation tirsdag, men operationen blev aflyst i fredags. Jeg har hoftedysplasi, og for dem der ikke ved, hvad det er, så er det det, man afliver hunde for, så det er godt, jeg ikke er en hund.

- Jeg har ventet på operationen siden februar måned. Det har været en nervøs ventetid, men den har også været fyldt med smerte og uvished. Smerterne er blevet værre og værre. På en normal dag fylder de 10, 15, 20 procent, og andre dage er det 100 procent, hvor jeg har svært ved at kravle ud af sengen om morgenen og komme rundt i huset generelt.

- Jeg kan ikke komme ud og få et arbejde lige pt. Der er ikke nogen, der vil ansætte en, der skal opereres om to måneder og skal bruge 12 uger til at genoptræne. Jeg havde egentlig en aftale med nogle, der ville ansætte mig, når jeg er genoptrænet til oktober, men det er jeg blevet nødt til at aflyse, og de har ansat en anden.