Samfund

Yderligere 281 sygeplejersker vil nedlægge arbejdet

Samtlige sygeplejersker i Region Syddanmark, som har med planlagte operationer og kontroller efter operationer at gøre, vil nu strejke.

For femte gang har Dansk Sygeplejeråd (DSR) skruet op for den strejke, der har været i gang siden midten af juni.

Fra 7. september vil yderligere 281 sygeplejersker nedlægge arbejdet i Region Syddanmark, Midtjylland og Hovedstaden.

Dermed er det samlede antal sygeplejersker, der er udtaget til strejke, oppe på cirka 6500. Og ifølge formanden for DSR, Grete Christensen, kommer det til at give ”en masse gener og utryghed” for danske patienter.

- Det har vi det som sygeplejersker dårligt med. Men det skal åbenbart gøre ondt på borgerne, før arbejdsgivere og politikere begynder at lytte. Det synes jeg er utroligt, siger hun.

Fra konfliktens start var cirka 5000 sygeplejersker udtaget. Siden da er strejken blevet udvidet med henholdsvis 702, 225, 215 og 315 personer.

På grund af spillereglerne på arbejdsmarkedet skal en optrapning dog varsles med mindst fire uger, og derfor er det først tirsdag, at de seneste ugers optrapning reelt begynder at træde i kraft.

Ingen sygeplejersker til planlagte operationer i Syddanmark

Når den seneste udvidelse af strejken træder i kraft om en måned, kommer det særligt til at gå ud over Region Syddanmark.

Her er der udsigt til, at 158 sygeplejersker fordelt på 7 afdelinger, der alle arbejder med kirurgi, nedlægger arbejdet.

Dermed vil samtlige sygeplejersker i Region Syddanmark, som har med planlagte operationer og kontroller efter operationer at gøre, strejke fra 7. september.

I Region Midtjylland er yderligere 94 sygeplejersker udtaget til strejke. Her bliver særligt øjenområdet ramt, så operationer for blandt andet grå stær, efterstær og øjenlågslidelser vil blive udskudt.

Derudover er 29 sygeplejersker udtaget i Region Hovedstaden, som blandt andet arbejder med patienter, når de udskrives og vender tilbage til hjemmet.

Region Sjælland og Region Nordjylland samt kommunerne er ikke omfattet af det nye strejkeudtag denne gang.

Ledelsen sagde ja – medlemmerne stemte nej

Det er især utilfredshed med lønnen, der har udløst sygeplejerskernes strejke.

Konflikten begyndte i foråret, da medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd (DSR) stemte nej til den overenskomst, som deres egen forening ellers havde anbefalet dem at sige ja til.

Siden blev forhandlingerne mellem arbejdsgiverne, i form af kommunerne og regionerne, og DSR sendt forbi Forligsinstitutionen. Her nåede parterne til enighed om en ny overenskomst, der blev sendt til afstemning blandt sygeplejerskerne.

Igen anbefalede ledelsen i DSR, at medlemmerne stemte ja, men igen valgte et flertal af medlemmerne at sige nej.

Det udløste 19. juni en strejke blandt cirka 5000 sygeplejersker på tværs af hele landet.