Coronavirus

Skolestart vil få smitten til at stige, siger Brostrøm

Trivsel og læring er i fokus, selvom Delta-varianten vil være under udvikling, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør.

Sommerferien er slut, og et nyt skoleår venter forude.

Det samme gør øgede smittetal, når flere vender tilbage til skoler og arbejdspladser.

- Der er ingen tvivl om, at smitten vil stige i det danske samfund. Dels fordi vi åbner institutioner og arbejdspladser, dels fordi der vil være ændringer i kontaktmønsteret, når vi vender hjem fra ferie, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til TV 2.

Alligevel bliver det til lempede retningslinjer i forbindelse med smitteudbrud.

Accepterer højere smitte

Fredag sendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer ud. Det betyder blandt andet, at skolerne ikke står over for at skulle lukke, selvom der kommer mindre smitteudbrud.

Og det skyldes, at Danmark står et godt sted i forhold til vaccination.

- Vi accepterer højere smitte nu. Det gør vi først og fremmest, fordi vi har en tordnende høj vaccinedækning i Danmark og særligt blandt de ældre og sårbare, som er i risiko for at blive alvorligt syge, siger han.

Derfor vil man fra Sundhedsstyrelsens side fokusere indsatsen på at undgå supersprederbegivenheder i skoler og dagtilbud.

Det er her, man finder hovedparten af de ikkevaccinerede grupper i Danmark. De bliver ifølge Søren Brostrøm ikke selv alvorligt syge, men kan godt sprede smitten.

- Vores fokus er at holde smitten i ave og holde de sårbare grupper fri. Men forhåbentlig får vi et normalt skoleår, siger Søren Brostrøm.

Næsten 3,5 millioner danskere er i dag fuldt vaccinerede. Og vaccinedækningen for børn i aldersgruppen 12-15 år er ifølge Sundhedsstyrelsen "pæn".

- Men vi anbefaler alle at tage imod tilbuddet om at blive vaccineret, siger han.

Selvom der er udsigt til stigende smittetal, giver det dog ikke anledning til dystre prognoser for sensommeren og det ventede efterår.

Trivsel og læring er vigtigst

Bekymringsgrænsen har flyttet sig, siger Søren Brostrøm.

- Vi har hævet barren uden at slippe tøjlerne. Det handler om at balancere trivsel og læring op imod epidemien, så forhåbentlig får vi et normalt skoleår, siger han.

På Højdevangens Skole i København glæder man sig til at tage fat på et nyt år. Forhåbentlig uden afsporing i pandemiens tegn.

- Det afgørende er, at vi kan bibeholde undervisningen i tilfælde af smitte, siger skoleinspektør Tobias Malmgren til TV 2.

Frem til udgangen af september opfordrer Sundhedsstyrelsen til to ugentlige test af de ældste elever i grundskolen, efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler frem til og med september.

Det gælder dog ikke, hvis man tidligere har været smittet eller opnået beskyttelse fra første vaccinationsstik.