Samfund

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod farlige opladere

Mere end hver fjerde oplader lever ikke op til basale sikkerhedskrav.

Stød, kortslutninger og i værste tilfælde en brand.

Det er risikoen, hvis man køber en usb-oplader, som ikke er godkendt med et CE-mærke.

CE-mærkningen garanterer i princippet, at produktet er afprøvet og lever op til europæiske standarder. Og ifølge Sikkerhedsstyrelsen er der fejl i tre ud af fire opladere, viser en ny kontrol af 40 opladere.

- Det er alt for mange produkter med alvorlige fejl, når det drejer sig om et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet, og som kan være skyld i både stød og brand, siger vicedirektør Christian Thorhauge, Sikkerhedsstyrelsen.

Flere gange har Sikkerhedsstyrelsen givet påbud om at fjerne produkter fra markedet, fordi de var fejlbehæftede.

- Vi konstaterede i ni tilfælde, at der var så alvorlige fejl ved usb-opladerne, at vi måtte give påbud om at få produkterne kaldt tilbage fra forbrugerne, mens yderligere én forhandler frivilligt kaldte sit produkt tilbage. Derudover var der syv produkter, hvor vi krævede salget stoppet, og en forhandler valgte selv at stoppe salget, siger vicedirektør Christian Thorhauge fra Sikkerhedsstyrelsen.

Forbrugerne skal se sig for

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor, at forbrugerne ser sig for, når den gamle usb-oplader skal udskiftes, eller der skal en ny på bordet.

- Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden, siger Christian Thorhauge.

Selvom et produkt er CE-mærket, er man ikke hundrede procent sikker.

- Derfor gør vi meget ud af også at gå til fabrikanten for at se, om de overholder standarder, siger teamleder Lars Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen til TV 2.

Han vurderer, at der findes op mod 350 forskellige opladere alene på det danske marked. Og at det er svært at gennemkontrollere.

Ud over at kontrollere mærkningen er der også en række enkle råd, når telefonen skal lades op.

- Man skal undgå at placere telefonen på et underlag, der kan brænde, og man skal holde øje med opladeren, når den er i brug. Så har man gjort, hvad man kunne for at undgå alvorlige skader, hvis opladeren skulle fejle, nævner Christian Thorhauge.

Gode råd når du oplader

  • Brug en oplader, der passer til produktet. Stik og teknik skal passe sammen.
  • Hold øje med opladeren. Oplad ikke, mens du for eksempel sover.
  • Ledning og stik må ikke have synlige skader.
  • Oplad ikke på et brandbart materiale, for eksempel en sofa eller en seng.
  • Dæk ikke opladeren til, så den ikke kan komme af med varmen.
  • Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm.