Gældskaos i Danske Bank

Flere partier kalder nu ministre i samråd efter seneste udvikling i gældssagen i Danske Bank

Samtidig kræver flere ordførere yderligere undersøgelser af sagen.

De seneste oplysninger i gældssagen i Danske Bank vækker så stor harme på Christiansborg, at flere partier nu kalder hele tre ministre i samråd.

Det drejer sig om erhvervsministeren, justitsministeren og finansministeren, der alle er kaldt i samråd af Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

Det sker efter, at TV 2 torsdag kunne fortælle, at 16.000 retssager risikerer at skulle gå om som følge af det omfattende gældskaos i Danske Bank, hvor banken har sendt forkerte oplysninger om kundernes gæld til domstolene. Bankens egne advokater vurderer, at det kan ende med fængselsstraf og bøder til banken og dens ansatte.

Erhvervs- og finansordfører fra SF, Lisbeth Bech-Nielsen, har aldrig hørt om noget lignende og mener ikke, at der er ord, "som dækker over, hvor vanvittig den her sag er".

- Vi bliver nødt til at have en række ministre i samråd igen, fordi det her er så alvorligt. Det er inde at røre ved noget af det mest grundlæggende i et demokratisk samfund – nemlig tilliden til vores retssystem, siger hun.

Flere partier vil have Bagmandspolitiet på banen

Ud over at flere ministre nu er kaldt i samråd, mener flere erhvervsordførere også, at de seneste oplysninger i sagen, burde få Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet til at efterforske sagen til bunds.

En af dem er Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby. Han mener, at sagens omfang er blevet endnu større og mere alvorligt, og derfor er det vigtigt at sikre, at retsbevidstheden fungerer i Danmark.

- Det betyder i den her sag, at vi er nødt til at få placeret et ansvar ovenikøbet i nogle sager, hvor banken i årevis har været bekendt med en ulovlig og forkert praksis. Derfor er vi nødt til at få en juridisk vurdering af det. Jeg synes, at det giver rigtig god mening, at den opgave ligger hos Bagmandspolitiet, siger Hans Kristian Skibby.

Det mener partier om gældssagen i Danske Bank

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)

Lisbeth Bech-Nielsen (SF), erhvervs- og finansordfører

- Vi bliver nødt til at have en række ministre i samråd igen. Vi er inde at røre ved noget af det mest grundlæggende i et demokratisk samfund - nemlig tilliden til vores retssystem. Derfor bliver nødt til både at have justistminsteren, erhvervsministeren i samråd igen. Derudover håber jeg, at også vores statsminister vil sige noget om denne sag, da jeg synes, at sagen har rykket sig op på et niveau, hvor det er inde at rykke ved en af grundpillerne i vores samfund - nemlig tilliden til en fair rettergang.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Jeppe Bruus (S)

Jeppe Bruus (S), retsordfører

- Hvis banken har vidst det og alligevel er fortsat med at indsende forkerte oplysninger, så er det en kæmpe skandale. Det siger sig selv, at det er meget, meget alvorligt og fuldstændigt uacceptabelt, hvis helt almindelige mennesker og bankkunder er kommet i klemme og er blevet præsenteret for krav og måske også er dømt for krav, som er større end de i virkeligheden er. Det er hamrende ulovligt. Og så er det en sag for anklagemyndigheden.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hans Kristian Skibby (DF)

Hans Kristian Skibby (DF), erhvervsordfører

- Jeg er mildest talt rystet over den her sag, dens omfang og karakter. Det er ikke hver dag, man oplever det. Derfor er vi nødt til at få en juridisk vurdering af det. Jeg synes, at det giver rigtig god mening, at man lægger den opgave hos Bagmandspolitiet.

Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Victoria Velasquez (EL)

Victoria Velasquez (EL), erhvervsordfører

- Jeg synes, det er rigtig alvorligt, at der bliver ved med at komme nye ting frem. Jeg kan ikke lade være med at være frustreret over, at man ikke har reageret på det her noget før. Hvis vi overhovedet skal have tillid til Danske Bank igen, så er det fuldstændig afgørende, at vi får undersøgt sagen til bunds, og om der er foregået noget kriminelt. Og er der foregået noget kriminelt, så skal det forfølges i retten.

Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Torsten Schack Pedersen (V)

Torsten Schack Pedersen (V), erhvervsordfører.

- Det er en skandale af uset omfang. Den er dybt alvorlig, og der forventer jeg selvfølgelig, at vores myndigheder undersøger sagen til bunds. Hvis de finder grund til, at der skal rejses tiltale, så skal det ske, og så er det op til domstolene. 

Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Samme opfattelse deler Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez.

- Hvis vi overhovedet skal have tillid til Danske Bank igen, så er det fuldstændig afgørende, at vi får undersøgt sagen til bunds, og om der er foregået noget kriminelt. Og er der foregået noget kriminelt, så skal det forfølges i retten, siger Victoria Velasquez.

Banken beklager sagen dybt

Danske Bank har ikke ønsket at stille op til interview, og banken afviser at forholde sig til, at bankens ansatte ifølge bankens egne advokater i værste fald risikerer fængselsstraffe eller bøder.

I et mailsvar skriver lederen af oprydningsarbejdet i Danske Bank, Peter Rostrup-Nielsen, at banken beklager, og at den gør alt for at rette op på fejlene i sagerne for at undgå lignende problemer i fremtiden.

- Vi beklager sagen dybt og den usikkerhed, som fejlene i vores inkassobehandling har forårsaget for vores kunder og andre interessenter, og vi gør alt, hvad vi kan, for at rette fejlene og kompensere alle berørte kunder og, i dette tilfælde, berørte kreditorer, skriver Peter Rostrup-Nielsen.

TV 2 har også forelagt de nye oplysninger i gældssagen for justitsministeren og erhvervsministeren og spurgt ind til, hvordan de forholder sig til sagen.

Begge ministre har ikke ønsket at kommentere sagen, da de er på ferie.