Samfund

Arvinger kræver dansk statue destrueret

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Arvingerne mener, at skulpturen på Asaa Havn ligner Den Lille Havfrue for meget. Men det er helt ude i hampen, mener både kunstner og borgmester.

Hun ligner en havfrue, der netop er svømmet fra bølgerne i Kattegat og ind i havnebassinet i Asaa.

Havfrueskulpturen "Mod Hjemve", som i fire år har siddet på stenen og skuet ud over den nordjyske by.

Men det er ikke det eneste, hun ligner.

I hvert fald ikke hvis man spørger arvingerne til billedhuggeren Edvard Eriksen. I en mail til Brønderslevs borgmester gør de det klart, at pigen på havnen ligner Edvard Eriksens verdenskendte Lille Havfrue på Langelinje så meget, at der er tale om et plagiat, mener de.

Arvingerne vil derfor have Asaas havfrue destrueret og fjernet. Det fortæller Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V), til TV 2.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne lade være med at grine lidt, da jeg fik henvendelsen. En ko er nu engang en ko, og en havfrue er nu engang en havfrue. Man kan ikke tage patent på en hel dyreart, og i øvrigt synes jeg overhovedet ikke, de to havfruer ligner hinanden. Vores er mere buttet og har et helt andet ansigt, siger han.

"Hvordan skal en havfrue ellers sidde?"

Skulpturen blev opført på havnen for fire år siden i forbindelse med Asaa Havns 140 års fødselsdag.

Kunstneren bag er billedhuggeren Palle Mørk, og han er oprevet over anklagerne om, at han skulle have kopieret Den Lille Havfrue.

Jamen, hvordan fanden skal en havfrue ellers sidde på en sten. Hun har jo ikke ben

Palle Mørk, billedkunstner

- Det har jeg bare ikke. Ikke på nogen måde. Den ligner overhovedet ikke. Min havfrue er lavet i granit og ikke bronze, og den er mere end dobbelt så stor som den i København. Min er også mere buttet, ansigtsudtrykket og håret er anderledes, og jeg har ikke kigget efter noget som helst, siger han.

Men de sidder på næsten præcis samme måde?

- Jamen, hvordan fanden skal en havfrue ellers sidde på en sten. Hun har jo ikke ben, men finner, siger han og fortsætter:

- Man kan ikke have patent på havfruer. Hvis jeg havde brugt billeder eller former at kopiere direkte fra, kunne jeg forstå det. Men det har jeg altså ikke.

Afstemning

Synes du, Asaas havfrue ligner sin artsfælle på Langelinie?

Kendt for at kræve erstatning

Da borgmesteren modtog mailen, sendte han den straks videre til Asaa Havns bestyrelse, da havnen er privat, og det er dem, der har modtaget skulpturen som gave.

Bestyrelsen siger til TV 2, at de er i dialog med arvingerne, men at de ellers ikke ønsker at udtale sig om sagen, mens dialogen med arvingerne pågår.

Og det er langt fra første gang, at billedhuggeren Edvard Eriksens arvinger kræver erstatning. Historisk set er de kendt for at være meget grundige med at følge, hvilken sammenhæng Den Lille Havfrue bliver brugt.

Jeg har set køer, der ligner hinanden mere end de to havfruer

Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev

Talrige medier har gennem årene modtaget opkrævninger for krænkelse af ophavsretten, når de har bragt billeder af Den Lille Havfrue. I november skulle Berlingske Tidende eksempelvis betale 285.000 kroner i erstatning for at have bragt en illustration af Den Lille Havfrue.

TV 2 ville gerne have spurgt arvingerne, om vi må bruge et billedet af Den Lille Havfrue i denne artikel for at sammenligne den med havfruen i Asaa. Men arvingerne er ikke vendt tilbage.

Kunstner føler sig overbevist

Palle Mørk mener ikke, at arvingerne har nogen sag i forhold til hans skulptur.

- Jeg er overbevist om, arvingerne bare sidder derhjemme og skraber så mange penge sammen, som de kan. Nu har de så – fire år efter den blev opført – tilfældigt opdaget min skulptur, og nu er det så mig, de går efter. De og deres dygtige advokat.

- Hvis det kommer til en retssag, vinder vi den. Det er jeg helt overbevist om. Jeg har lavet den havfrue ud fra min egen fantasi.

Helt så sikker er en juraprofessor dog ikke.

Juraprofessor mener, at arvingerne har en sag

Ifølge Jørgen Blomqvist, der er adjungeret professor på Center for Informations- og Innovationsret ved Københavns Universitet, må man gerne lade sig inspirere af andre værker, når man laver noget nyt og selvstændigt. Men der er en grænse, og professoren mener, at arvingerne har en realistisk sag.

- Der er betydelige ligheder. Der er også forskelle. Der er store ligheder, blandt andet ved den måde hun sidder på, den måde hun holder armene på, og så er finnerne sat ned på fødderne. I gamle dage tegnede man havfruer med en finne fra navlen og ned, så jeg mener, der er en stor risiko for, at der vil blive dømt plagiat, siger han til TV 2 Nord.

Brønderslevs borgmester har dog ikke noget til overs for den vurdering.

Kan du slet ikke se nogen ligheder?

- Ikke en smule. Jeg har set køer, der ligner hinanden mere end de to havfruer. Når hun ingen ben har, er hun jo nødt til at smække finnen op på en sten. Hun kan ikke sidde anderledes.

- Jeg tror, de (arvingerne, red.) kommer til fornuft, siger Mikael Klitgaard.

Ifølge TV 2s oplysninger skal bestyrelsen i Asaa Havn have møde om sagen mandag.