Coronavirus

Tre danskere forklarer, hvorfor de ikke er blevet vaccineret 

Frygten for nåle og langsigtede virkninger er blandt forklaringer på, hvorfor nogle danskere ikke har taget imod vaccinationstilbuddet endnu.

Der er rigeligt med vaccinedoser, og der er masser af ledige tider.

Alligevel er det ikke alle danskere, der skynder sig at booke en tid og lægge overarmen til nålen. Du kan læse TV 2s daglige overblik over vaccinetal i Danmark her.

Men hvorfor er der nogen, der ikke har lyst til at blive vaccineret mod covid-19, som ifølge eksperter er vejen ud af pandemien?

Det har TV 2 spurgt tre danskere om, der endnu ikke er blevet vaccineret, selvom de har fået invitationen og linket til vacciner.dk sendt direkte i e-Boks.

Vil du vide mere om vaccination mod covid-19, kan du her læse spørgsmål og svar fra sundhedsmyndighederne eller læse mere på Sundhedsstyrelsens temaside om vaccination mod covid-19.

Louise Beuchert, 33 år, forsker i samfundsøkonomi, København

Louise Beuchert havde faktisk booket tid til sit første stik på vacciner.dk, men da dagen kom, fortrød hun.

Hun var kommet i tvivl om, der kunne være langsigtede virkninger af vaccinerne.

Hun fortæller videre, at hun på grund af sin uddannelse er vant til at finde og bearbejde data, og hun savner dokumentation fra Statens Serum Institut på, hvilke virkninger af vaccinen, man har undersøgt.

Hun søger også svar på, hvorfor det er vigtigt, at danskere i starten af 30’erne bliver vaccineret, når så stor en andel af danskerne allerede er vaccineret.

Men det er svært at finde svarene, synes hun.

- Hvorfor er det så vigtigt, at vi alle bliver vaccineret? De sårbare er vaccineret, og de gamle er vaccineret. Men der kommer hele tiden nye varianter af virus, det er skruen uden ende, hvor vi andre pålægges restriktioner, som jeg kan være nervøs for aldrig bliver fjernet igen.

I første omgang henvendte Louise Beuchert sig til TV 2, fordi hun var blevet irriteret over den udskamning, hun syntes, der var, af folk, der ikke aflyste deres vaccinetider.

For hun havde selv prøvet at aflyse sin tid, da hun fortrød, men det kunne hun ikke på selve dagen. Det skulle være gjort senest dagen før, hvilket hun ikke havde læst nogen steder.

Hun ringede derfor til regionens hotline, hvor der var 145 personer foran hende i telefonkøen og over en times ventetid. Hun var nødt til at opgive og se på det senere.

Siden da har hun ikke kunnet booke en ny tid, hvis hun skulle ombestemme sig.

- Der står bare på hjemmesiden, at min vaccinetid er overskredet og derfor ikke kan afbestilles. Til gengæld har jeg stadigvæk tid til mit andet vaccinestik, siger Louise Beuchert.

Daniel Svendsen, 31 år, kontanthjælp, Sorø

Daniel Svendsen er blevet tilbudt en vaccine mod covid-19, men han vil ikke tage imod den af flere forskellige årsager.

For det første ser han vaccinen som noget, man bruger for at få et coronapas, men da coronapasset udfases til oktober, kan han ikke se, hvorfor han skulle tage imod vaccinen nu.

Derudover er han nervøs for bivirkningerne, og så er han ikke så glad for nåle, forklarer han.

- Det er mest det med, at jeg er bange for nåle, og så kan jeg lige se det for mig, at jeg bliver rigtig dårlig af bivirkningerne, fortæller han.

Omgangskredsen er ikke den største, forklarer Daniel Svendsen, så han føler ikke, at chancen for at blive smittet eller smitte andre er så stor.

Det er dog ikke sådan, at han vil nægte at tage vaccinen fuldstændigt og uanset hvad, forklarer han. En enkelt ting kunne muligvis få ham til at ændre holdning.

- Måske hvis vaccinen kom lidt højere op i dækningsprocent, end hvad den er nu, siger han.

Nanna Rytter Nielsen, 38 år, selvstændig, København

For Nanna Rytter Nielsen er årsagen til, at hun ikke vil lade sig vaccinere mod covid-19 en grundlæggende vurdering af, hvor hun mener, der er den største risiko.

Hun understreger, at hun ikke har noget imod vacciner generelt. Men de her vacciner er så nye, at man ikke ved, om der er fremtidige bivirkninger, forklarer hun.

- Hvis jeg var i risikozonen for at blive alvorligt syg af covid-19, ville jeg tage vaccinen. Jeg er ikke totalt idiot, hvad angår vacciner. Havde vi polio i morgen, og jeg blev tilbudt en vaccine, ville jeg selvfølgelig også tage den.

- Men grundlæggende på grund af min alder og mit helbred, så mener jeg ikke, det giver mening at få vaccinen, som det er nu.

Nanna Rytter Nielsen har brugt en del tid på at læse på blandt andet officielle engelske hjemmesider, der opstiller bivirkningerne ved de forskellige vacciner.

Det er ikke småting, hun er stødt på i listerne, fortæller hun. Hun har desuden været meget uheldig med at rage sygdomme eller infektioner til sig, der normalt kun rammer få mennesker.

Derfor frygter hun, at hun også skulle være uheldig at få en af de meget sjældne bivirkninger, der er ved vaccinerne.

- Jeg kunne ikke tænke mig at være så uheldig, at der sker noget med mig. Jeg har små børn, som jeg har et ansvar overfor, og corona er ikke en sygdom, jeg er bange for at få.