Coronavirus

Hård kritik af manglende retningslinjer inden skolestart: - Regeringen har sovet i timen

Sundhedsministeren oplyser til TV 2, at retningslinjerne er på vej, men han kan ikke sige, hvornår de kommer, eller hvad de indebærer.

Sommerferien lakker mod enden, og mandag morgen vil klasselokalerne på landets folkeskoler igen være fyldt med elever.

Men det er svært for både lærere og elever at forberede sig på skolestarten, fordi der endnu ikke er kommet nye coronaretningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Eksempelvis ved ingen, hvor mange der skal sendes i isolation, hvis et barn bliver smittet, og den frustration oplever Louise Nees Hvid, som er skoleleder på Thyborøn Skole.

Regeringen har sovet i timen og simpelthen holdt for lang sommerferie

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF

På mandag skal hun byde 170 elever velkommen, men hun ved ikke under hvilke forhold.

- Vi vil gerne have nogle nøjagtige retningslinjer. Lige nu er det hele meget vores gisninger og fortolkninger, og det er svært, siger hun til TV 2.

Ifølge Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, er det et generelt problem på landets skoler, at retningslinjerne mangler.

- Det skaber utryghed og frustration. Vi har brug for klarhed. Det skylder vi lærerne, eleverne og forældrene, siger han til TV 2.

Har haft hele sommerferien

Det er Sundhedsstyrelsen, der skal komme med de nye retningslinjer, men fra politisk hold bliver regeringen kritiseret for ikke at have bestilt dem tids nok.

- Regeringen har sovet i timen og simpelthen holdt for lang sommerferie, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF, til TV 2.

Det samme mener Jacob Mark, børneordfører og gruppeformand for regeringens støtteparti SF.

Tidligere i pandemien har han haft forståelse for, at regeringen har haft svært ved at følge med, men ikke denne gang.

- Jeg forstår det ikke. Man har haft en hel sommerferie til det. Nu må det altså være, siger han til TV 2.

Håber på normalt skoleår

Hvis der ikke kommer nye retningslinjer inden mandag, må skolerne tage udgangspunkt i de nuværende. Det betyder, at en hel klasse skal sendes i isolation, hvis én enkelt elev bliver smittet.

Sådan håber skoleleder Louise Nees Hvid dog ikke, at det bliver.

- Mange elever er jo vaccineret, så det burde ikke være nødvendigt. Jeg håber virkelig på et normalt skoleår, siger hun.

I Danmark vaccinerer man i øjeblikket børn ned til 12 år. 43 procent af de 12 til 15-årige har fået første stik, mens 1,8 procent er færdigvaccinerede.

Sundhedsstyrelsen og sundhedsministeren oplyser til TV 2, at retningslinjerne er på vej, men ingen af dem kan ikke sige, hvornår de kommer, eller hvad de indebærer.