Samfund

Heunicke vil "sætte slutspurten ind" i vaccineprogrammet

Politikere presser på for at få danskerne vaccineret. Det er der én god grund til, lyder det fra politisk redaktør.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil have flere til at tilslutte sig det danske vaccineprogram. Det skriver han på Facebook.

Opslaget er henvendt til de borgere, som godt vil vaccineres, men som ikke har fået gjort det endnu.

- Nu hvor mange er på vej tilbage fra ferie, er det tid til, at vi får det klaret, skriver Heunicke.

- Det er nemlig så vigtigt, at vi får mere fart på vaccineudrulningen over de næste uger. Vaccinerne er der nok af. Og de ruller fortsat ind. Tider er der også nok af. Så det er bare med at få booket.

Sundhedsministeren er blot den seneste i rækken af ministre og myndighedspersoner, som i løbet af få dage har mindet danskerne om, at vaccineudrulningen stadig er i gang og opfordret dem til at blive stukket.

Mandag var statsminister Mette Frederiksen også ved tasterne og skrev om vaccineudrulningen:

- Det går fortsat godt med at få vaccineret os danskere. Vi nærmer os, at 75 procent er vaccineret første gang. Det er et flot tal. Vi vil gerne have endnu flere med, lød det fra statsministeren.

Det samme gjorde social- og indenrigsminister Astrid Krag, som stolt fremviste sit plaster-bevis efter at have modtaget andet stik med spørgsmålet:

- Har du fået dine stik?

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har for få dage siden gjort opmærksom på, at Danmark klarer sig godt i forhold til udrulning af vacciner.

Samtidig benyttede han lejligheden til at komme med endnu en opfordring:

- Book vaccination nu til dig eller dit barn.

Regioner har mange tusinde ledige tider til vaccination

Over 4,2 millioner borgere har fået mindst én dosis coronavaccine i Danmark. Men der er stadig en del, som ikke har bestilt tid til vaccination, selvom de er blevet indbudt. Og det er ikke, fordi der mangler tider.

Alene i Region Midtjylland er der 38.000 ledige tider i denne uge. Og 70.000 i næste uge. Det viser en opgørelse, som regionen lavede i fredags, skrev TV MIDTVEST mandag.

På landsplan har over 72 procent af befolkningen nu fået mindst én vaccinedosis, og over 55 procent er færdigvaccineret.

Vi skal dog helst op på 86 procent af befolkningen for at opnå den ønskede flokimmunitet, vurderer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

Af samme grund besluttede Sundhedsstyrelsen at indkalde børn i alderen 12-15 år til vaccination.

Kan kun opfordre, når vaccinen er frivillig

Men selvom vaccineudrulningen har sænket farten, og de ledige vaccinetider står ubrugte hen, er der intet, som tyder på, at regeringen er blevet mere bekymret for vaccineindsatsen.

Tværtimod er de seneste dages pres fra politikere og myndighedspersoner blot en naturlig reaktion på Danmarks overordnede strategi; nemlig at vaccinerne skal være frivillige.

Det vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Man ser det jo overalt i verden. Man vil gerne have så meget fart på vaccinationerne som overhovedet muligt. Og selvom andre lande har meget større problemer end Danmark, er det stadig et kapløb mellem vaccinerne og Delta-varianten, siger han.

Andre lande har valgt en anden strategi og skruet bissen på for at få vaccineret befolkningen. Eksempelvis har Frankrig ved en kontroversiel lov gjort det obligatorisk for sundhedsarbejdere at blive vaccineret, og flere amerikanske virksomheder, herunder Google, kræver nu, at medarbejdere lader sig stikke.

Derimod kan de danske myndigheder med udgangspunkt i det frie valg ikke gøre mere end at blive ved med at opfordre danskerne til smøge ærmet op og lægge arm til et stik.

Set i lyset af at danskerne fra næste uge vender næsen hjem fra diverse ferierejser og kommer tilbage til skole og arbejde og et nærmest fuldt genåbnet samfund, er det oplagt at diverse myndighedspersoner minder os om, at coronavirussen – og dermed smitten – stadig er derude.

- Mange har været udenlands og kan have båret smitte hjem. Det er en anledning til fra politikernes side at sige: Lad os nu komme i mål med de vacciner, siger Hans Redder.