Samfund

Filmfolk fik ubehageligt besøg af isbjørn på Daneborg - bed sig fast i hånd

Isbjørnen bliver nu betegnet som en "problembjørn", og der er givet tilladelse til at skyde den, hvis den nærmer sig stationen igen.

Det var noget af et drama, som udspillede sig natten til mandag i en hytte på Daneborg Station, som er det fungerende hovedkvarter for Slædepatruljen Sirius i Grønland.

Tre personer, som var ved at lave filmoptagelser på Grønland, lå trygt og sov, da den ene pludselig vågnede, ved at en isbjørn var på vej ind gennem et åbentstående vindue.

Sådan skriver Arktisk Kommando på sin Facebook og bekræfter samtidig episoden overfor TV 2.

Idet manden gik hen mod vinduet, kastede isbjørnen sig frem og bed sig fast i hans hånd.

Mandens skrig fik hans to kolleger til at vågne, og de kom ham straks til undsætning og fik isbjørnen til at slippe. Kort efter angreb den dog igen, men det lykkedes de tre at skræmme den væk med lyssignalskud fra signalpistoler.

Alligevel var det ikke det sidste, som de tre filmfolk så til isbjørnen.

Kontaktede Sirus

Filmfolkene kontaktede Siriuspatruljen lige efter episoden, og de vurderede, at den tilskadekomne skulle have medicinsk hjælp.

Han blev derfor flyttet til en lægeklinik på Daneborg Station, hvor han blev tilset. Tilstanden var dog så alvorlig, at han mandag blev evakueret til Akureyri på Island for videre behandling.

Arktisk Kommando oplyser tirsdag til TV 2, at hans tilstand ikke er livstruende, men fortsat behandlingskrævende.

Langt de fleste møder mellem isbjørne og mennesker ender fredeligt

Arktisk Kommando

Udover at hjælpe den tilskadekomne undersøgte Sirius i løbet af natten hytten nærmere. Her afslørede poteaftryk, at isbjørnen havde afsøgt flere vinduer, før den fandt det, der var åbent.

Siriuspatruljen vurderede også, at isbjørnen var svømmet hen til hytten, fordi der var tydeligt våde aftryk.

Bjørnen vendte tilbage

I løbet af tirsdag morgen meddelte filmfolkene pludselig over radio, at bjørnen var på vej tilbage.

Sirius regerede hurtigt og skræmte isbjørnen væk, før den nåede ned til forskerbygningen igen.

Klokken 02.00 natten til tirsdag forsøgte isbjørnen igen at komme ind i forskerbygningen. Denne gang ødelagde den et vindue. Men de to tilbageværende filmfolk fik isbjørnen skræmt væk, før den nåede ind.

Fordi bjørnen gentagne gange kom ind på Daneborg Station, selvom den var blevet skræmt væk, er den nu blevet kategoriseret som en såkaldt "problembjørn".

Det betyder i praksis, at den må skydes, hvis den kommer ind på stationen igen, oplyser Arktisk Kommando til TV 2.

Er det et generelt problem, at isbjørne angriber mennesker i området?

- Nej, det er ikke et generelt problem. Langt de fleste møder mellem isbjørne og mennesker ender fredeligt. I visse tilfælde anvender Arktisk Kommandos personel lyd- og lyseffekter til at jage isbjørnen på flugt, siger Arktisk Kommando tirsdag.