Sygeplejersker optrapper konflikt igen

Denne gang er kommunerne i fokus. Kun Midtjylland bliver ikke ramt af den udvidede strejke.

For fjerde gang pÄ lige sÄ mange uger har Dansk SygeplejerÄd (DSR) optrappet den igangvÊrende strejke.

Fra 31. august vil 315 ekstra sygeplejersker sÄledes skulle nedlÊgge arbejdet og tage del i den strejke, der har vÊret i gang siden midten af juni.

De seneste tre uger er der blevet udtaget henholdsvis 702, 225 og 215 sygeplejersker. Dertil kommer de cirka 5000 sygeplejersker, der har vĂŠret udtaget til strejke siden konfliktens start.

- Det gÞr altid ondt, nÄr sygeplejerskerne strejker, fordi vi ikke kan undgÄ, at det ogsÄ gÄr ud over borgere og patienter. Derfor hÄber jeg ogsÄ, at dem, der sidder med nÞglen til en lÞsning, efterhÄnden har forstÄet alvoren, udtaler Grete Christensen, der er formand for Dansk SygeplejerÄd, i en pressemeddelelse.

Kommunerne i fokus

I en pressemeddelelse skriver DSR, at det sĂŠrligt er sygeplejerskerne i kommunerne, der bliver ramt denne gang.

De udtagne sygeplejersker er stort set alle fra visitationsafdelinger eller hjemmesygeplejen og har ansvar for overgangene fra sygehus til kommune, oplyser DSR.

Til TV 2 siger Grete Christensen, at formÄlet er at ramme bredest muligt, mens der bliver udtaget sÄ fÄ sygeplejersker, som det kan lade sig gÞre.

- Med dem, der visiterer patienterne, der udskrives fra hospitalerne, kan vi med ganske fÄ medlemmer ramme utroligt hÄrdt. Det betyder meget for bÄde de borgere, der ikke kan komme hjem fra hospitalet, men ogsÄ for, at overbelÊgningen stiger pÄ hospitalerne, siger DSR-formanden.

I Region Hovedstaden er det primÊrt sygeplejersker fra KÞbenhavns Kommune, der er blevet udtaget i denne omgang. Frederikssund og HelsingÞr er dog ogsÄ pÄ listen over kommuner, der bliver pÄvirket.

PÄ SjÊlland er det Greve og Guldborgsund, mens det i Nordjylland er BrÞnderslev Kommune, der bliver ramt hÄrdest, mens en enkelt afdeling i Aalborg ogsÄ er blevet udtaget.

I Syddanmark rammes kommunerne Kolding, Faaborg-Midtfyn, Aabenraa, Haderslev, Svendborg, SĂžnderborg og Esbjerg. Region Midtjylland rammes ikke af optrapningen denne gang.

Ledelsen sagde ja - medlemmerne stemte nej

Det er isĂŠr utilfredshed med lĂžnnen, der har udlĂžst sygeplejerskernes strejke.

Konflikten startede tilbage i forÄret, da medlemmerne af DSR stemte nej til den overenskomst, deres egen forening ellers havde anbefalet dem at sige ja til.

Siden blev forhandlingerne mellem arbejdsgiverne, i form af kommunerne og regionerne, og DSR sendt forbi Forligsinstitutionen. Her nÄede parterne til enighed om en ny overenskomst, der blev sendt til afstemning blandt sygeplejerskerne.

Igen anbefalede ledelsen i DSR, at medlemmerne stemte ja, men igen valgte et flertal af medlemmerne at sige nej.

Det udlÞste 19. juni en strejke blandt cirka 5000 sygeplejersker pÄ tvÊrs af hele landet.

"Hemmelig" strejke optrappes i nĂŠste uge

I den seneste opgĂžrelse fra regionerne - som dĂŠkker til og med uge 29 (19. til 25. juli) – kan man lĂŠse, at godt 45.500 aktiviteter er blevet udskudt under konflikten. Det gĂŠlder ambulante kontakter sĂ„vel som kirurgiske indgreb.

Tallet dĂŠkker over fem ugers strejke, men er markant lavere end ved sygeplejestrejken i 2008. Her varede konflikten i alt otte uger og medfĂžrte 370.000 aflyste operationer og behandlinger.

Derfor har der ogsĂ„ vĂŠret snak om, at den igangvĂŠrende konflikt er overset eller ”hemmelig”, og det har ad flere omgange fĂ„et DSR til at optrappe konflikten for at lĂŠgge pres pĂ„ modparten.

PÄ grund af spillereglerne pÄ arbejdsmarkedet skal en optrapning dog varsles med mindst fire uger, og derfor er det fÞrst i nÊste uge, at de seneste ugers optrapning reelt trÊder i kraft.

NÄr dagens optrapning 31. august bliver til virkelighed, vil cirka 6200 sygeplejersker vÊre udtaget til strejke, skriver DSR.

Det tal skal ses i lyset af, at en rĂŠkke sygeplejersker ikke har haft mulighed for at strejke, fordi reglerne om et nĂždberedskab skal sikre, at sundhedsvĂŠsenet kan lĂžbe nogenlunde rundt trods en konflikt.