Coronavirus

Regioner har mange tusinde ledige tider til vaccination

Mens der er masser af ledige vaccinationstider, er nogle borgere begyndt at udeblive fra deres tider, oplever Region Sjælland.

4,2 millioner borgere har fået mindst én dosis coronavaccine i Danmark. Men der er stadig en del, som ikke har bestilt tid til vaccination, selvom de er blevet indbudt. Og det er ikke, fordi der mangler tider.

Alene i Region Midtjylland er der 38.000 ledige tider i denne uge. Og 70.000 i næste uge. Det viser en opgørelse, regionen lavede i fredags, skriver TV MIDTVEST.

- Det er da alarmerende, siger direktør i Region Midtjylland Ole Thomsen til tv-stationen.

Region Sjælland har ikke en ligeså præcis opgørelse over ledige tider, men den midtjyske situation er genkendelig.

- Vi har rigtig mange ledige tider, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedstilbud og regionens vaccinationsansvarlige, til TV 2.

Borgere udebliver

Trine Holgersen fortæller, at regionen siden slutningen af december har oplevet en "kolossal tilslutning" til vaccinationsprogrammet, men at tilslutningen er begyndt at halte, efter at det er blevet børnenes og de unges tur.

Samtidig har regionen oplevet en helt ny udfordring: Flere borgere er begyndt at udeblive fra vaccination, selvom de har bestilt tid.

- Vi har oplevet i enkelte centre, at op til 20 borgere er udeblevet på én dag. Det har vi ikke oplevet tidligere, siger Trine Holgersen.

Hun har ikke nogen forklaring på, hvorfor nogle borgere udebliver. Men hun har et bud på, hvorfor der er så mange ubenyttede tider.

Det hænger sammen med, at Danmark for lidt over en måned siden købte 1,17 millioner vaccinedoser af Rumænien. Dermed steg andelen af vacciner, samtidig med at mange gik på sommerferie.

- Så vi har faktisk en forventning om, at nu hvor ferien er ved at være slut, vil vi se flere vende tilbage til vaccinationsprogrammet, siger Trine Holgersen.

Imens er billedet af ledige vaccinationstider det samme i de øvrige regioner.

Mange ledige tider

Region Nordjylland oplyser til TV 2, at der cirka er 16.000 ledige tider til første stik i de kommende uger.

Også Region Syddanmark melder om "masser af ledige vaccinationstider".

En rundspørge til regionens sygehuse mandag tegner et billede af flere end 50.000 ledige tider, oplyser regionens presseafdeling til TV 2.

TV 2 har ikke fået svar fra Region Hovedstaden.

På landsplan har 72 procent af befolkningen nu fået mindst én vaccinedosis, og 55 procent er færdigvaccineret.

Vi skal dog helst op på 86 procent af befolkningen for at opnå den ønskede flokimmunitet, vurderer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

Af samme grund besluttede Sundhedsstyrelsen at indkalde børn i alderen 12-15 år til vaccination.

Opfordrer til at booke tid

I Midtjylland er det især folk i 30'erne, der er savnet i statistikken, og derfor håber direktør i Region Midtjylland Ole Thomsen, at flere unge vil booke tid.

- Det er ikke bare vigtigt og godt for den enkelte at blive vaccineret, men også for hele samfundet. Så vi skal have flere ind i til vaccinationsprogrammet, siger han til TV MIDTVEST.

Også den vaccineansvarlige i Region Sjælland ønsker at sende et klart budskab til regionens borgere:

- Jeg håber, at de har nydt ferien, og så er opfordringen til alle, der ønsker en vaccine: Der er plads til at blive vaccineret, de må endelig booke en tid. Og hvis de synes, det er vanskeligt, så er vi meget behjælpelige både i vores corona-callcenter, i vores PCR-testcentre og i vores vaccinenationscentre, siger Trine Holgersen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men det var ikke muligt mandag.

Er du mellem 30-34 år, og har du endnu ikke fået bestilt tid til vaccine, så vil TV 2 meget gerne høre fra dig. Skriv til journalist Christian Sejer Rasmussen på cser@tv2.dk.