Samfund

Sådan taler du med dine børn om Albert Dyrlunds død

Børn kan reagere forskelligt, og det er vigtigt at anerkende alle slags følelser, lyder det fra digital pædagog.

Fredag kom nyheden om, at den 22-årige youtuber Albert Dyrlund er gået bort i en ulykke i Italien.

Dødsfaldet har siden fyldt meget på sociale medier, hvor blandt andre Dyrlunds venner og kollegaer fra influencermiljøet deler deres følelser.

Albert Dyrlund var særligt kendt blandt børn og unge, og meget af snakken om dødsfaldet foregår derfor på sociale medier. I bunden af artiklen kan du læse fire råd til, hvordan du taler med dit barn om dødsfaldet.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan dit barn reagerer på nyheden, forklarer Eva Fog Noer, der er digital pædagog. Da han var populær blandt unge, skal man som forældre sørge for at sætte sine egne holdninger om youtuberen til side og lade barnets følelser stå forrest.

- Der er helte i hver generation. Blandt unge i Danmark kommer heltene fra sociale medier. Man skal tilsidesætte sin egen holdning for, hvad der er godt og dårligt. Det handler om den person, der bliver påvirket af det her, siger Eva Fog Noer og tilføjer:

- Hvis barnet er ligeglad, er det fint. Men hvis barnet er ked af det, skal man tale med dem om liv og død, passende til deres alder, og så være opmærksom på reaktionerne.

Som at miste en god ven

Børnetelefonen har modtaget en del opkald fra særligt drenge, oplyser direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl. Her har de fleste udtrykt sorg, og at de ikke forstår, at det rent faktisk er sket.

Rasmus Kjeldahl forklarer, at der er et tættere bånd mellem youtubere og influencere og deres følgere, end man ellers ser med kendisser og deres fans. For Albert Dyrlunds følgere kan det faktisk føles, som om de har mistet en af deres gode venner.

- For voksne er det vigtigt at forstå, at nogle børn har fulgt ham i tykt og tyndt. De har fået indsigt i hans indre liv, som han har delt. De har spejlet sig og haft et tæt forhold til ham, lyder det.

Under pandemien og lukningen af det danske samfund har youtubere haft en vigtig rolle i at lette på børns ensomhed, siger Rasmus Kjeldahl. De kommer tæt på børnenes følelser, og derfor bliver børnene meget berørte, når noget som dette sker.

Fylder meget på sociale medier

Eva Fog Noer lavede fredag nogle videoer på det sociale medie TikTok, hvor hun talte med de unge om dødsfaldet. Reaktionerne er brede, men hovedparten er i chok, fortæller hun. Mange af de unge er skræmte og forvirrede, og det hele føles meget uvirkeligt for dem.

- Behovet for at snakke er enormt stort. Vi skal validere de forskellige følelser, de unge har. De er vokset op med Albert Dyrlund, og nu er han pludselig væk, siger hun og tilføjer:

- Det er naturligt for dem at dele deres tanker på sociale medier. Det er hverdagen for mange. At dele sine følelser er normalt. Det bruger de medierne til. Jeg har lagt mærke til det her, jeg har en reaktion, har du også det?

Netop fordi det fylder meget på sociale medier, kan man tale med sit barn om at navigere i forskellige informationer på medier som TikTok, Instagram og YouTube. Rasmus Kjeldahl oplyser, at flere af børnene, der har ringet til Børnetelefonen, har været i tvivl, om det var fake news. Eva Fog Noer har også set forskellige teorier om dødsfaldet florere på sociale medier.

- Når børnene bliver chokerede, er tendensen, at de søger den information, der kommer hurtigst. Deres kildekritiske sans er ofte ikke så stor, fordi de ikke er så gamle og ikke ved, at de skal bekræfte kilderne. Den første og bedste forklaring er nogle gange meget voldsom, siger hun.

Her kan du læse fire råd til, hvordan du taler med dit barn om Albert Dyrlunds død:

 1. Lyt og spørg ind

  Lyt til dit barn, og forsøg at rumme barnets følelser, selvom det kan virke voldsomt. Tag barnets følelser alvorligt, og spørg ind til, hvordan de har det. Lad barnet vide, at du er der.

 2. Tag udgangspunkt i barnet

  Tag udgangspunkt i, hvad dit barn siger og gør. Hvis de ikke vil tale om det, vil de ikke tale om det. Hvis du kan se, at de bliver kede af det, så tal med dem. Børn reagerer forskelligt, og alle følelser er okay.

 3. Vend faktuelle oplysninger

  Alt efter alder på barnet kan du tale om de faktuelle oplysninger om ulykken. Hvilke oplysninger er bekræftede? Hvis der er behov for det, kan du forklare, at der kan ske ulykker, men at det sker meget sjældent.

 4. Hjælp med kildekritik

  Tal med dit barn om at være kildekritisk over for informationer på sociale medier. Hjælp barnet med, hvor de kan finde officielle og bekræftede oplysninger.

Kilder: Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, og Eva Fog Noer, digital pædagog.