Samfund

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Ny lovgivning bandlyser alle slags nikotin på gymnasier og erhvervsskoler. I Odsherred og Nyborg er de i gang

Når eleverne på landets gymnasier og erhvervsskoler møder efter ferien, er det slut med at tænde en cigaret, dampe på e-cigaretten eller lægge et stykke snus op under læben.

Røgfri skoletid bliver et lovkrav fra 31. juli, og det vil gælde alle nikotinprodukter - både på skolens område og uden for matriklen.

Der var en tendens til at søge mod rygeområdet i frikvarterne

Celal Viktor Yurdakul, næstformand i elevrådet på Odsherred Gymnasium

I Kræftens Bekæmpelse siger projektchef i tobaksforebyggelse Niels Them Kjær, at han er sikker på, at det efterhånden bliver en selvfølge ikke at ryge på ungdomsuddannelserne.

- Det er ofte i overgangen fra folkeskolen, at mange begynder. De nye årgange er vant til rygeforbuddet fra folkeskolen, så for dem bliver det naturligt at lade være.

Ny lovgivning om 'Røgfri skoletid'

  • Eleverne må ikke ryge, dampe eller bruge tyggetobak, mens de er i skole – hverken på skolens område eller udenfor.
  • Den røgfri skoledag gælder ikke for ansatte. De må ryge uden for skolens område.
  • Grundskoler, kostskoler og efterskoler har allerede røgfri skoletid. Det har været gældende siden 1. januar 2021. To ud af tre kommuner har bestemt, at forbuddet også skal gælde lærerne.

Tiltaget er del af en handleplan mod børn og unges rygning, som er vedtaget af Folketinget.

Loven gælder fra 31. juli 2021.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Statens Institut for Folkesundhed

Nogle er startet

Selvom loven først træder i kraft denne sommer, er 106 skoler allerede i gang - det svarer til cirka hver tredje ungdomsuddannelsesinstitution.

En af dem er Odsherred Gymnasium, som gik i gang for et år siden. Ifølge næstformand i elevrådet Celal Viktor Yurdakul har det især fået betydning for de elever, der lige var debuteret som rygere.

- Der var en tendens til at søge mod rygeområdet i frikvarterne - måske fordi der var lidt kedeligt andre steder. Dem, der var nye rygere, stoppede, da forbuddet kom.

- Andre holdt op i skoletiden, men fortsatte i fritiden. Nogle af dem har fortalt mig, at de helt er stoppet, siger Celal Viktor Yurdakul, der aldrig selv har røget.

Vi skulle finde ud af, hvordan vi kunne give eleverne et incitament til at lade være

Henrik Stokholm, rektor på Nyborg Gymnasium

Gratis morgenmad i stedet for røg

Nyborg Gymnasium var det første med et forbud. Det kom for tre år siden, og i begyndelsen var det op ad bakke, siger rektor Henrik Stokholm.

- Fordi vi var de første, skulle vi begynde fra scratch. Vi skulle finde ud af, hvordan vi kunne give eleverne et incitament til at lade være, og hvordan vi skulle sanktionere dem, hvis de alligevel gjorde det.

Som et alternativ til dagens første cigaret tilbyder skolen gratis morgenmad til alle elever, frugten er blevet billigere, og til frikvarterne er der indkøbt nye spil som erstatning for det fællesskab, som rygerne må finde andetsteds.

Skoleledelsen og ti sundhedsambassadører valgt blandt eleverne patruljerede den første tid. Gymnasiet ligger i et villakvarter, så der var nok at holde øje med, fortæller Henrik Stokholm.

Flere er blevet taget på fersk gerning, men ingen så mange gange, at de har været forbi rektors kontor, eller som det ultimative er blevet bortvist.

Den røgfri skoledag gælder også de ansatte på Nyborg Gymnasium.