Firmaer får et hav af ansøgninger fra personer, der slet ikke vil have jobbet

Direktør oplever at blive kontaktet af ledige, der til jobcenter og A-kasse vil oplyse at have sendt en ansøgning - uden at gøre det.

Nogle dukker ikke op til jobsamtalen, mens andre endda bliver helt væk fra første arbejdsdag.

Det er, hvad nogle virksomheder med ledige stillinger oplever fra ansøgere. Faktisk oplever hver femte danske virksomhed at få jobansøgninger fra personer, som slet ikke vil have jobbet.

Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, som har spurgt 887 virksomheder om deres erfaring med rekruttering det seneste år.

Fik 300 ansøgere - kun en tredjedel var seriøse

Jonathan Parisi, der er stifter af virksomheden mackabler.dk, er en af dem, der har brugt lang tid på mange useriøse ansøgninger.

Virksomheden fik eksempelvis i januar 300 ansøgninger til en deltidsstilling, men ifølge Jonathan Parisi var kun cirka en tredjedel seriøse.

- Da vi søgte igen i anden omgang, lagde vi slet ikke stillingen op på jobnet, men begrænsede det til andre platforme, så vi undgik at få lige så mange useriøse henvendelser, siger han til TV 2.

Bjarne Block, der er direktør i Thisted Kloakservice, har flere gange oplevet, at jobansøgere har kontaktet ham for at spørge, om de til jobcenteret eller A-kassen må oplyse, at de har søgt en stilling hos ham.

- Jeg får ikke engang en fysisk ansøgning fra dem. Bliver jeg så kontaktet, skal jeg sige, at vedkommende har søgt hos mig. Det vil jeg gerne, siger han.

På den måde undgår han nemlig, at han på grund af krav fra jobcentre og A-kasser får en ansøgning fra en person, som slet ikke ønsker jobbet.

Dansk Erhverv efterlyser flere sanktioner

Ifølge Dansk Erhverv er en af forklaringerne på, at ledige springer fra et jobtilbud selvfølgelig, at de er blevet tilbudt et andet job.

Men arbejdsmarkedschef Peter Halkjær efterlyser også mere effektivitet, kontrol og flere sanktioner, når det viser sig, at ledige, der er henvist fra jobcentre, ikke udnytter de muligheder, der er.

- Det bliver problematisk, når det handler om ansøgninger fra ledige, som takker nej til jobbet. De har en øvelse kørende, som handler om at vise, at de står til rådighed og er aktivt jobsøgende, men reelt set er de det ikke, når det kommer til stykket, siger han til TV 2.

Han fremhæver, at rigtig mange virksomheder ikke kan finde den arbejdskraft, de har brug for.

Flere A-kasser og jobcentre har krav om, at ledige skal søge minimum en til to stillinger om ugen.