Samfund

Techgiganter i USA kræver at medarbejdere er vaccinerede – må man det herhjemme?

Der kan opstå gråzoner, hvis man rejser meget med sit arbejde, men ikke vil vaccineres.

Når ansatte ved Google i USA fremover møder ind på kontoret, skal de være vaccineret mod covid-19.

Det oplyser techvirksomheden selv i en meddelelse til alle ansatte. Det samme har gigantvirksomhederne Facebook og Netflix meldt ud. Også i Frankrig er det nu et krav, at alle sundhedsmedarbejdere skal vaccineres, hvis de skal kunne gå på arbejde.

Men kan virksomheder herhjemme kræve det samme af deres ansatte? TV 2 har undersøgt sagen.

Ingen lovhjemmel

Det helt korte svar er nej. Danske arbejdsgivere kan ikke kræve, at ansatte har fået en coronavaccine.

Det fortæller både Søren Narv Pedersen, partner i advokatfirmaet Bird & Bird og Tine Cebrian, HR-direktør i rekrutteringsvirksomheden Randstad.

Der er nemlig ikke lovhjemmel til det herhjemme, lyder det fra de to.

- I genåbningsplanen er der lagt op til, at et coronapas enten består af en vaccine, immunitet eller en negativ test. Og som vi vurderer det juridisk, er den danske holdning, at de tre ting er sidestillede, og derfor kan man ikke kræve en vaccine over de to andre ting, siger Søren Narv Petersen.

Han fortæller, at han fra danske klienter i udlandet oplever en større opmærksomhed på det at kræve medarbejdere vaccinerede, men understreger, at det altså på nuværende tidspunkt ikke er aktuelt herhjemme.

- Men pandemien udvikler sig hele tiden og udfordrer vores måde at gøre tingene på. Så jeg kan ikke afvise, at det på et tidspunkt kunne komme på tale, siger Søren Narv Petersen.

Gå i dialog med arbejdsgiveren

Selvom det ikke på nuværende tidspunkt kan blive gennem vaccinationskrav, er det ifølge Tine Cebrian selvfølgelig i arbejdsgiverens interesse at sikre et sundt arbejdsmiljø og undgå smittespredning blandt medarbejderne.

- Men det må i stedet blive med alle de tiltag, vi efterhånden har vænnet os til, som eksempelvis sprit og afstandskrav. En vaccine kan man nemlig ikke kræve. Længere er den ikke, siger hun.

Til gengæld kan der potentielt opstå problemer, hvis ens arbejde er forbundet med stor rejseaktivitet til lande, der kræver vaccine ved indrejse, fortæller Tine Cebrian.

I så fald kan der i yderste konsekvens opstå en saglig grund til fyring af en medarbejder, der ikke vil lade sig vaccinere og derfor heller ikke kan passe sit job.

- Men inden man kommer dertil, skal man huske, at der er et hav af andre muligheder. Derfor gælder det om at gå i dialog med sin arbejdsgiver. Måske kan man arbejde hjemmefra, eller måske kan man bede om lov til at lave noget andet, mens pandemien står på, siger hun.

Gælder ikke Google i Danmark

TV 2 har været i kontakt med Google i Danmark efter nyheden om vaccinekravet hos Google i USA.

Her understreger kommunikationschef Jesper Vangkilde, at man ikke fra Googles side har taget stilling til virksomhedens medarbejdere i Danmark endnu.

Dog er det intentionen fra Google, at vaccinekravet også skal kunne overføres til virksomhedens afdelinger andre steder i verden, lyder det.

- Det har været et meget aktivt valg af Google at læne sig op af myndighedernes anbefalinger under hele pandemien. Og det er nok også i det lys, at man skal se den seneste udmelding fra Google i USA, siger Jesper Vangkilde til TV 2.

Googles udmelding kommer efter en længere periode med stigende coronasmitte i samfundet.