Samfund

Her er de nye steder på UNESCOs verdensarvsliste

En status som verdensarv anses som en blåstempling af områdets globale betydning.

Tjekkiste kurbyer og et guldmineområde i Rumænien er nogle af de unikke steder, der i år er kommet gennem nåleøjet og har fået plads på UNESCOS prestigefyldte verdensarvsliste.

På grund af pandemien, som afholdt komiteen fra at mødes sidste år, er der i denne omgang blevet behandlet nomineringer for både 2020 og 2021.

Det har ledt til, at i alt 33 nye steder nu er blandt de områder, der af FN-organisationen kan opfattes som verdensarv.

Kriterier for at komme på Verdensarvslisten

For at blive optaget på Verdensarvslisten skal det nominerede sted have en unik universel værdi samt opfylde mindst et af UNESCOS i alt ti udvælgelseskriterier, som du kan læse her

En status som verdensarv, skal opfattes som en blåstempling af områdets globale betydning.

Det danske rigsfællesskab har ti steder på Verdensarvslisten. Blandt andet Roskilde Domkirke og Jelling Monumenterne.

Kilde: UNESCO, Slots- og Kulturstyrelsen

Nedenfor kan du se otte af de nye steder, som nu er blevet føjet til listen.

Bliv klogere på alle 33 udvalgte lokationer her.

Transiranske jernbane, Iran

Den 1394 kilometer lange transiranske jernbane forbinder Det Kaspiske Hav i nordøst med Den Persiske Golf i sydvest og krydser to bjergkæder, floder, højland, skove og sletter. Byggeriet af jernbanen startede i 1927 og var færdigt i 1938.

Ramappa, Indien

I den indiske landsby Palampet ligger det religiøse tempel Ramappa. Det blev til i 1300-tallet og er bygget af sandsten.

Estación Atlántida, Uruguay

Kirken med et underjordisk dåbskapel ligger i Estación Atlántida omkring 45 kilometer fra hovedstaden Montevideo. UNESCO beskriver bygningen som et modernistisk kirkekompleks. Den blev indviet i 1960.

Rosia Montana, Rumænien

Guldmine-området Rosia Montana ligger i den vestlige del af Rumænien i bjergkæden Apuseni.

Portico del Pavaglione, Italien

Søjlegangene ligger i italienske Bologna og stammer fra det 12. århundrede. I alt strækker de sig over 62 kilometer, og mens nogle er bygget af træ, er andre lavet af sten eller beton.

Ḥima Cultural Area, Saudi-Arabien

I et bjergrigt område i det sydvestlige Saudi-Arabien finder man en række gamle karavaneruter. Området Ḥima Cultural Area indeholder en omfattende samling af klippekunstbilleder, der skildrer alt fra jagt til blomsterfauna.

Marianske Lazne, Tjekiet

Kurbyen Marianske Lazne, der ligger i den vestlige del af Tjekkiet, er sammen med ti andre europæiske kurbyer kommet på Verdensarvslisten.

Kolkheti National Park, Georgien

Kolkheti National Park befinder sig i det vestlige Georgien og indeholder et unikt økosystem, som blandt andet ligger til grund for dens placering på listen.