Samfund

Branche mangler tusindvis af studerende

Færre blev optaget på it-uddannelserne i år. Det presser erhvervslivet, der mister omsætning og ordrer på, at der mangler it-uddannede.

Højt på listen over eftertragtede varer i det danske erhvervsliv står it-uddannede.

Natten til onsdag fik 6901 personer besked om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse med relation til it og teknologi.

Ser man bort fra sidste års ekstraordinært store optag, er det en ny rekord, men alligevel er hverken brancheforening, erhvervslivet eller IT-Universitetet tilfredse med tallet. Der mangler nemlig tusindvis af it-uddannede, og over de næste år bliver problemerne kun værre.

Det koster på bundlinjen og i ordrebogen, lyder kritikken.

- For os i it-branchen har det her været et problem i årevis. Det nye er, at det er et kæmpe problem for hele erhvervslivet. Det koster vækst og omsætning hver eneste dag, siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i interesseorganisationen IT-Branchen.

I konkurrence med alle

En af de virksomheder, der lider under, at der bliver uddannet for få inden for it og teknologi, er softwarevirksomheden KMD.

HR-direktør Michael Steen Holst fortæller, at selskabet lige nu har omkring 200 åbne jobstillinger, de gerne ville have besat, men for en del af dem er der lange udsigter.

Årsagen er dels, at it-virksomhederne er i hård konkurrence med hinanden om de samme medarbejdere. Men samtidig har den digitale omstilling i hele samfundet gjort behovet endnu tydeligere i resten af erhvervslivet.

- For ti år siden konkurrerede vi med andre it-virksomheder om dem med de her kompetencer. Nu konkurrerer vi med alle, også Novo Nordisk, Arla og Carlsberg. Alle har brug for it-kompetencer i deres virksomhed, og det betyder, at efterspørgslen er helt gigantisk, siger Michael Steen Holst.

- Det er frustrerende

I en ny analyse fra Iris Group og HBS Economy bliver det anslået, at der i 2030 vil mangle godt 22.000 personer med en it-uddannelse på det danske arbejdsmarked.

Men allerede i dag mangler der ifølge samme analyse cirka 7500 it-uddannede, og det er et problem, mener Annette Otto, der er senior vice president i Atea.

- Det er frustrerende som virksomhed at kunne sælge mere og at vide, at der er et større potentiale, men simpelthen ikke at kunne løbe de ordrer hjem, fordi der mangler ressourcer, siger Annette Otto.

IT-Jobbanken, der er den største jobportal for it-branchen, anslår, at der i år vil blive slået næsten 24.500 jobopslag op. Det er en fordobling sammenlignet med 2014, men også væsentligt flere end tilfældet har været de seneste år.

- Vi har en model for at skrue ned for uddannelser, hvor der er for mange ledige. Vi mangler en model til at skrue op de steder, hvor man kan se, at der opstår flaskehalse på arbejdsmarkedet. It-området går i retning af større og større efterspørgsel, siger Mette Lundberg fra IT-Branchen.

Som en rockkoncert

Manglen på kvalificeret arbejdskraft har tvunget virksomhederne til at tænke i nye baner.

Nogle virksomheder tilbyder eksempelvis de bedste på it-studierne arbejde, inden de overhovedet er færdige med at læse.

I Atea arbejder man både med et kort og et noget længere sigte. Mens det første handler om at opkvalificere medarbejdere, så handler det sidste om at øge interessen blandt folkeskole- og gymnasieelever.

Men ifølge Lene Rehder, der er studieleder ved IT-Universitetet i København, er det slet ikke interessen, der er problemet. Hun peger i stedet på, at der er for få studiepladser.

Vores Match Making Day bliver nærmest udsolgt på få timer som en rockkoncert

Lene Rehder, studieleder ved IT-Universitetet i København

Natten til onsdag kunne IT-Universitetet således give 454 nye studerende besked om, at de var blevet optaget. Hvis universitetet fik flere penge, kunne det antal godt hæves med 50 eller 100 til næste år, mener hun.

- Men det kræver, at der er en politisk vilje til at give os basisforskningsmidler til det, siger Lene Rehder.

Lene Rehder, vi har hørt fra virksomheder, der hungrer efter medarbejdere. Kunne I ikke bare lave et samarbejde med dem, så de betalte?

- Nej, for vi er et statsligt universitet, så det er ikke en mulighed, vi har lige nu. Vi er nødt til at kigge mod politikerne.

Alligevel bliver IT-Universitetet ofte kontaktet angående sine studerende, som virksomheder gerne vil samarbejde med og gøre sine hoser grønne over for.

Interessen kommer også til udtryk, når universitetet arrangerer en såkaldt ”Match Making Day”, der er en jobmesse, hvor virksomhederne og de studerende kan møde hinanden.

- Vores Match Making Day bliver nærmest udsolgt på få timer som en rockkoncert, siger Lene Rehder.