Samfund

Bent Melchior er død

- Han var fantastisk til det sidste, siger en af hans fire sønner.

Bent Melchior, der fra 1969 til 1996 var overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund, er død tidligt onsdag morgen.

Det oplyser familien. Han blev 92 år og efterlader fire sønner.

Ifølge Alan Melchior, en af Bent Melchiors sønner, døde han af en blodprop i hjertet, som han havde været indlagt med siden lørdag.

- Han var fantastisk til det sidste. Jeg var med mine børnebørn og min datter i BonBon-Land i går (tirsdag, red.), fordi de trængte til at komme lidt væk fra det hele. Og det sekund min kone og jeg trådte ind ad døren, spurgte han, hvordan vi havde haft det i BonBon-Land, at vejret jo havde været fint og med os, og at han håbede, at børnene nød det.

- Det var det sidste, han sagde, inden han sagde godnat, fortæller Alan Melchior til Ritzau.

Bent Melchior vil blive begravet torsdag klokken 16 på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København.

Han er særligt kendt for fra 1969 til 1996 at have været overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund – en post, han overtog fra sin far, Marcus Melchior.

Men han har også siden bidraget til samfundsdebatten.

"Han var min mentor, ven og bedstefar"

Han blandede sig i debatten om omskæring af drengebørn, som han var fortaler for, i de store åndelige spørgsmål og i dansk udlændingepolitik.

Bent Melchior forsøgte at bygge bro mellem religioner. Han var medstifter af Foreningen Brobyggerne sammen med en lang række kendte meningsdannere – heriblandt den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic, journalist Flemming Rose og Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp.

TV 2 har onsdag formiddag talt med Özlem Cekic. Hun er meget berørt over Bent Melchiors død, og fortæller, at hun har været hos ham flere gange, siden han fik blodproppen.

- For mig var Bent en mentor, en ven og min bedstefar, siger den tidligere SF-politiker og mindes, da hun for nogle år tilbage fortalte ham, at hun ikke havde en bedstefar, hvorefter han sagde:

- Fra i dag er du mit barnebarn.

Hun beskriver deres venskab som "utroligt". De seneste år har de to rejst landet rundt sammen for at nedbryde fordomme og bygget bro til mennesker med Foreningen Brobyggerne.

- Han var enormt nysgerrig på andre mennesker. For ham var religion underordnet, fortæller Özlem Cekic.

- Han troede altid på det gode i mennesker og var enormt respektfuld – også over for dem, der måske ikke fortjente det, fortsætter hun med reference til de trusler, som Bent Melchior har været udsat for i årenes løb.

Bent Melchior skrev en række bøger om jødedom, og han står bag en dansk oversættelse af De Fem Mosebøger fra Det Gamle Testamente.

Bent Melchior var lillebror til den tidligere trafikminister Arne Melchior, som døde i 2016.

Özlem Cekic er meget berørt over Bent Melchiors død. Hun har været hos ham flere gange, siden han fik blodproppen. Hun beskriver deres venskab som 'utroligt'.