Samfund

Sygeplejerskestrejke udvides for tredje gang

Det er tredje uge i træk, at Dansk Sygeplejeråd har udtaget flere til strejke. Der går dog fortsat et par uger, inden det træder i kraft.

Om fire uger vil strejken blandt sygeplejersker blive udvidet med yderligere 215 personer, hvis ikke der er fundet en løsning inden.

Særligt fertilitetsbehandlinger, men også planlagte operationer vil blive ramt, oplyser Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Udvidelsen er den tredje, men fordi der skal gå fire uger fra annonceringen til den faktiske udvidelse, er det først fra 10. august, at strejken reelt vokser. I første omgang stiger antallet af strejkende sygeplejersker med 702.

En uge senere udtages yderligere 225 til strejke, og 25. august vil endnu 215 altså nedlægge arbejdet for at gå på barrikaderne. Dertil kommer de cirka 5000 sygeplejersker, der har strejket siden 19. juni.

- Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt, udtaler formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i pressemeddelelsen.

Her rammer den nye udvidelse ifølge Dansk Sygeplejeråd:

  • Region Hovedstaden: Fertilitetsklinikkerne
  • Region Sjælland: Fertilitetsklinikkerne
  • Region Nordjylland: Fertilitetsklinikkerne
  • Region Syddanmark: Fertilitetsbehandling og Friklinikken
  • Region Midtjylland: Planlagte operationer i Herning og Holstebro samt Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital

42.000 udskydelser

Landets fem regioner opgør hver uge, hvor mange behandlinger der er blevet udskudt som følge af konflikten.

Ved den seneste opgørelse, der går til og med 18. juli, drejer det sig i alt om 41.980 udskudte aktiviteter, siden strejken startede 19. juni.

Tallet dækker både over ambulante kontakter, herunder udredning, forundersøgelser, behandling og kontrol samt kirurgiske indgreb.

To nej'er inden strejke

Strejken skyldes, at medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd (DSR) ad to omgange har forkastet den overenskomst, de er blevet tilbudt af regionerne og kommunerne.

Mens de fleste andre faggrupper takkede ja til en lønstigning på godt fem procent over de næste tre år, vendte et snævert flertal af de sygeplejersker, der stemte, tommelfingeren ned til det tilbud.

Efterfølgende forhandlede DSR og arbejdsgiverne i Forligsinstitutionen, hvor parterne blev enige om at fastholde de overordnede rammer, men til gengæld arbejde i retning af en komité, der skulle undersøge lønstrukturen i det offentlige.

Denne overenskomst valgte et noget større flertal af DSR-medlemmerne imidlertid at forkaste, og derfor endte konflikten i en strejke, til trods for at ledelsen i DSR begge gange har anbefalet sine medlemmer at stemme ja.