Samfund

København indfører tag-over-hovedet-garanti til studerende, men det løser ingenting, lyder kritikken

De sidste ti år er der kommet flere studerende til, mens udbuddet af billige boliger er blevet mindre.

Studiestart står for døren, og mange unge stiller sig netop nu spørgsmålet: Hvor skal jeg bo?

Fra i år har Københavns Kommune indført en såkaldt tag-over-hovedet-garanti ved at opføre en række kommende akutboliger, hvor nye studerende kan bo i op til tre måneder.

Dermed har alle de største studiebyer i Danmark nu en eller anden form for garanti, der sikrer, at de studerende har et sted at bo ved studiestart.

Men selvom et midlertidigt hjem er en god start, løser det langtfra det grundlæggende problem. Nemlig at der er alt for få boliger til en pris, som de studerende kan betale.

Sådan lyder kritikken fra Mike Guldbergsen, som er forperson for Danske Studerendes Fællesråd:

- De boliger, de studerende efterfølgende kan få fingre i, er så dyre, at den studerende ofte skal bruge hele sin SU, hvis ikke mere. Det er uholdbart, og en midlertidig bolig løser jo ikke det problem, siger han til TV 2.

Jeg var glad for muligheden, men det var også ekstremt hårdt at bo i en taske og kun have en seng

Simon Blanco Lon With, tidligere studerende, SDU

Få studieboliger i København

Det er ingen ny problematik, at der mangler studieboliger til unge mennesker, og emnet bliver jævnligt vendt i både medier og blandt politikere.

I 2020 blev der foretaget en studieboliganalyse af Bolig- og Planstyrelsen, som konkluderede, at der siden 2010 er kommet flere studerende til, mens udbuddet af små og billige boliger er faldet. På samme tid har de studerendes indkomst ikke oplevet en tilsvarende stigning som den generelle befolkning.

Værst står det til i København, hvor der kun er en studiebolig til hver sjette studerende. Til sammenligning er der i Danmarks næststørste uddannelsesby, Aarhus, en studiebolig til hver fjerde studerende.

Forskellige garantiordninger

  • Boliggaranti: Nye studerende er garanteret en bolig, og de kommer foran i køen til ungdoms- og kollegieboliger. Kravene varierer fra kommune til kommune. Man mister eksempelvis sin garanti, hvis man takker nej til en bolig. Der er boliggaranti i Aarhus Kommune. 
  • Tag-over-hovedet garanti: De studerende tilbydes en midlertidig bolig i minimum tre måneder, for eksempel på et vandrehjem eller i en delelejlighed. Denne model har Københavns Kommune eksempelvis indført i år. 

Og netop det problem skal løses ved at bygge flere studieboliger eller gøre nuværende boliger billigere - ikke ved at tilbyde de studerende tag over hovedet i tre måneder, siger Mike Guldbergsen.

Han mener desuden ikke, at unge mennesker er tjent med at bo i en skurvogn eller på et vandrehjem i en længere periode, hvilket netop er den type bolig, som kommunen tilbyder gennem tag-over-hovedet-garantien.

Boede i en nedlagt børnehave

I Valby nær den nedlagte Ellebjerg Station er man netop nu ved at gøre klar til at sætte 45 beboelsesvogne op. Her skal 180 studerende - fire i hver - bo sammen de første tre måneder af deres studietid.

Det koster de studerende 700 kroner om ugen per mand, og på den måde sikrer Københavns Kommune, at den overholder tag-over-hovedet-garantien.

I Odense Kommune har man samme garantiordning, og her bliver de studerende blandt andet indkvarteret i en nedlagt børnehave.

En af dem, som tog imod tilbuddet, da han var studerende, er Simon Blanco Lon With. Han boede på en stue i børnehaven med fem andre studerende, fordi han ikke selv kunne skaffe en bolig inden studiestart.

- Jeg var glad for muligheden, men det var også ekstremt hårdt at bo i en taske og kun have en seng. Jeg var ærligt talt presset, siger han til TV 2.

Simon Blanco Lon With fortæller, hvordan han følte, det gik udover hans studier, fordi der ikke var mulighed for at være alene, og fordi han brugte så meget tid og energi på at finde bolig.

- Mit råd til kommende studerende er at søge efter bolig allerede nu. Ikke vent til slutningen af august, fordi så havner du i samme situation som mig, siger han.

Flere boliger på vej

I Københavns Kommune anerkender man, at det er vigtigt med flere permanente boliger, men mener samtidig, at tag-over-hovedet-garantien er et godt supplement.

Ifølge Lars Weiss (S), overborgmester i Københavns Kommune, løser ordningen nemlig et problem for de studerende, samtidig med at den afhjælper den flaskehals, der hvert år opstår ved studiestart.

- Vi skal også lette presset på ungdomsboligerne omkring studiestart, hvor der hvert år opstår flaskehalse, når 15.000 unge starter på uddannelse. Derfor er vi i gang med at etablere Startup Housing-initiativet, som giver studerende mulighed for at få midlertidigt tag over hovedet, mens de leder efter en mere permanent bolig, skriver han i en mail til TV 2.

Lars Weiss understreger samtidig, at man i København har gang i flere initiativer og også vil skabe flere permanente boliger.

- I København arbejder vi således også målrettet for at flere permanente boliger til studerende. Samlet vil vi have bygget 12.000 frem mod 2031, og det arbejde går godt - alene sidste år blev der bygget over 1400 nye ungdomsboliger i byen, skriver han.