Over 1000 kvinder har indberettet forstyrrelser i menstruation efter vaccine
Lægemiddelstyrelsen følger indberetningerne nøje og undersøger, om der er en sammenhæng med vaccinerne mod coronavirus.
I starten af juli kunne TV 2 fortælle, at flere danske kvinder havde indberettet forstyrrelser i deres menstruation efter vaccination mod coronavirus.
Siden da har Lægemiddelstyrelsen modtaget flere end 1000 nye indberetninger. Det oplyser styrelsen til TV 2.
Således har Lægemiddelstyrelsen frem til 21. juli modtaget i alt 1189 indberetninger om menstruationsforstyrrelser som formodede bivirkninger efter vaccination med en af de fire godkendte vacciner i Danmark.
Det gælder vaccinerne fra Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca.
Til og med 8. juli havde Lægemiddelstyrelsen modtaget 47 indberetninger.
Teamleder i Lægemiddelstyrelsen, Martin Zahle Larsen, oplyser, at både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) følger indberetningerne nøje.
- Men det er endnu for tidligt at konkludere, om der kan være sammenhæng med covid-19-vaccinerne, eller om der kun er tale om et tidsmæssigt tilfældigt sammenfald, oplyser han i en mail.
Indberetninger fra kvinder i overgangsalderen
Indberetningerne om blødningsforstyrrelser er både kommet fra kvinder, der har fået ét stik, men også fra kvinder efter andet stik. Aldersmæssigt gælder det kvinder både i den fødedygtige alder og i overgangsalderen.
I Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) hilste man i starten af juli de danske kvinders indberetninger velkomne.
De er nemlig forudsætningen for at kunne vurdere, om der er en sammenhæng med vaccinerne - og det er ifølge formanden Annemette Windfang Lykkebo en mulighed.
- Vi kan ikke afvise, at en vaccine giver anledning til uregelmæssigheder. Spørgsmålet er, om det betyder noget for kroppen, lød det fra Annemette Windfang Lykkebo, der også er ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt.
Hun opfordrede kvinder, der efter overgangsalderen oplever blødning, til at søge læge, da blødninger også kan være tegn på celleforandringer.
- Det er vigtigt, at man ikke tror, det kun kan være en eventuel vaccination, sagde Annemette Windfang Lykkebo.
Også i udlandet har mange kvinder indberettet forstyrrelser i deres menstruation efter at være blevet vaccineret.
Samtidig er uregelmæssig menstruation noget, som mange kvinder gennem tiden har døjet med. Kvinders månedlige cyklus kan nemlig blive påvirket af mange ting som eksempelvis stress og sygdom.
Så snart de indberettede sager er behandlet færdigt, vil der komme en opdatering på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.