Mere end hver femte Delta-smittede havde fået første stik

22 procent af alle Delta-variant-infektioner optræder hos personer, der vurderes til at være delvist immune.

Et studie fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at mere end hver femte nye Delta-tilfælde er fundet hos folk, der ellers har coronapas fra første stik med en vaccine.

Helt præcist drejer det sig om 22 procent, der er blevet konstateret smittet mindst 14 dage efter første vaccinestik.

Tallene er baseret på perioden fra 1. marts til 13. juli. Ifølge SSI's seneste estimat udgør Delta-varianten op mod 91,2 procent af de nye smittede med coronavirus, hvilket gør varianten til den klart dominerende variant af coronavirus i Danmark.

Vent ikke for længe

14 dage efter første stik er grænsen for, hvornår et coronapas baseret på vaccination regnes som gyldigt. Man kan også have gyldigt coronapas baseret på en nylig test, eller at man tidligere har været konstateret smittet med virus.

Afdelingschef ved SSI Palle Valentiner-Branth opfordrer i pressemeddelelsen folk til at være opmærksomme på, at de stadig kan blive smittet. De skal derfor ikke vente for længe med at få stik nummer to.

- Selv om folk er vaccineret og har fået et coronapas, så ser vi stadig en del Delta-variant-infektioner i denne gruppe, siger han.

Delta bryder igennem

Internationale studier viser generelt, at vacciner er mere effektive, efter at man har fået stik nummer to - uanset hvilken vaccine der er tale om.

- Og beskyttelsen er mindre over for infektion med Delta-varianten af covid-19 end over for Alpha-varianten (B117-varianten, som tidligere var dominerende, red.), skriver SSI.

Og selv om man er bedre beskyttet, når man har fuldført vaccinationen med begge stik, er der stadig større risiko for at blive smittet med Delta-varianten end Alpha-varianten.

Andelen af færdigvaccinerede, der har været konstateret smittet med coronavirus, har dog kun været på cirka 0,1 procent.

- Men får du en gennembrudsinfektion, så er din relative risiko for at blive smittet med Delta-varianten højere end for at blive smittet med Alpha-varianten, siger Palle Valentiner-Branth.