Samfund

Den lille købmand på vej tilbage i Danmark

Efter flere år med færre købmandsbutikker i Danmark, har dagligvarekoncernen Dagrofa i dag 20 butikker flere end i 2019.

Købmandsbutikkerne skyder igen op i Danmark.

Dagligvarekoncernen Dagrofa, der har butikker som Spar, Min Købmand, Meny og Let-køb, har nu 20 butikker flere end for to år siden. Og det sker efter flere år, hvor der ellers er blevet færre og færre købmandsbutikker i landet.

Vi vil gerne handle i de lokale forretninger, for det giver tryghed

Dorte Wimmer, forbrugerekspert

En af de helt nye købmænd er Martin Pellegård. Han driver Min Købmand i den lille by Gudme på det sydøstlige Fyn med under 1000 indbyggere.

- Mit hjerte har altid banket for det lokale. Jeg er vokset op på Langeland, hvor der er langt til alt, og købmanden er centrum for alt. Så da jeg fik tilbuddet om at komme til Gudme, var det en drøm, der gik i opfyldelse for mig, siger Martin Pellegård.

Coronapandemien har fået folk til at handle mere på nettet og købe mere ind i de lokale forretninger. I 2020 har danskerne købt for 8 procent mere dagligvarer end i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik

Liv i byen igen

I lang tid har Gudme været uden en købmandsbutik, men Martin Pellegård kan mærke, at hans forretning har været en saltvandsindsprøjtning for området.

- Der er kommet liv i byen igen, siger Martin Pellegård.

Ifølge Noa Jankovic, der er chefkonsulent for butiksudvikling, er det dog ikke kun coronapandemien, der står bag den positive udvikling.

- Coronavirus har selvfølgelig haft en betydning. Danskerne har handlet mere lokalt og mere dansk, men udviklingen var der i forvejen, siger Noa Jankovic.

- Det er startet for flere år tilbage, hvor folk er gået sammen lokalt og har startet nye butikker i de mindre byer i Danmark. Og det er vel at mærke sket i en periode, hvor halvdelen af dagligvarebutikkerne i landdistrikterne er lukket de seneste ti år.

Giver tryghed at handle lokalt

Ifølge Dorte Wimmer, forbrugerekspert og direktør i Retail Institute Scandinavia, er der flere grunde til, at små lokale købmænd er en succes hos så mange danskere.

- For det første har restauranterne jo været lukkede under store dele af coronapandemien, så mange flere har lavet mad derhjemme, og derved er salget af dagligvarer steget, siger Dorte Wimmer.

Vi har også fået et meget tættere forhold til de her forretninger

Dorte Wimmer, forbrugerekspert

Samtidig har mange danskere i den senere tid holdt ferie i Danmark.

- Der er mange, der som jeg er i sommerhus eller andre steder. Og vi vil gerne handle i de lokale forretninger, for det giver tryghed, siger Dorte Wimmer.

Hun roser også det lokale forretningsliv for at skabe en tilknytning til lokalsamfundet.

- Så har butikkerne været rigtigt gode til at få den her lokale forankring ind i butikken. Så vi har også fået et meget tættere forhold til de her forretninger, siger Dorte Wimmer.