Coronavirus

Sygeplejerske med corona-senfølger fyret af Region Sjælland

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Anne-Marie Larsen blev smittet med corona, efter hun blev flyttet til en corona-afdeling. Nu har regionen fyret hende på grund af sygefravær.

Max Johansen er langt fra tilfreds med, at hans kæreste Anne-Marie Larsen for nyligt blev fyret fra sit arbejde som sygeplejerske i Region Sjælland.

- Jeg synes, det er særdeles utilstedeligt. Jeg synes, der er en total mangel på empati, siger han.

Min kone vil bare gerne være rask, og hun har ikke brug for at blive fyret

Max Johansen, kæreste til fyret sygeplejerske

Årsagen til fyringen var fravær på grund af længerevarende sygdom, som skyldes senfølger efter coronavirus, hvilket hun blev smittet med, efter hun blev flyttet til en af regionens corona-afdelinger under første bølge af pandemien.

Anne-Marie Larsen har ikke selv ønsket at stille op til et interview, da hun stadig er ansat og sygemeldt fra sit arbejde, men det har hendes kæreste Max Johansen til gengæld.

- To gange har hun forsøgt at komme tilbage og var nu på vej tilbage tredje gang på halv tid og havde en udsigt til at på en til to måneder, så var hun tilbage på fuld tid. Og så vælger man at fyre hende på grund af fravær, siger han.

Region Sjælland tilbød før fyringen Anne-Marie Larsen en 20-timers stilling, men det afslog hun, da det ville resultere i en lønnedgang.

Før fyringen fik hun en lægeerklæring på, at hun ikke var klar til at arbejde fuld tid, men lige lidt hjalp det.

Frygter at flere får samme behandling

Hverken kæresteparret eller Dansk Sygeplejeråd mener, at regionen har gjort noget juridisk forkert med fyringen.

Men sygeplejerådet frygter, at der kommer flere lignende eksempler og efterlyser politisk handling.

- Jeg synes, at arbejdsgiveren bør stå ved sit ansvar, og det kræver selvfølgelig noget lovgivning og nogle nye regler, så man ikke bare kan afskedige medarbejdere, som man har ødelagt på grund af en arbejdsskade, siger Ulla Birk Johansen, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Sjælland.

Liselott Blixt er medlem af sundhedsudvalget for Dansk Folkeparti og er enig i, at frontpersonale skal have mere jobsikkerhed.

- Jeg vil tage det op med ministeren. Jeg vil stille et spørgsmål til ministeren, om ministeren mener, at det er rimeligt, at det sundhedspersonale, der faktisk har stået i front og hjulpet de mange syge, faktisk risikerer at få en fyreseddel, fordi de er blevet smittede med corona på arbejdet og har fået senfølger, siger hun.

- Det handler ikke om erstatning

Lennart Damsbo-Andersen, der sidder i beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet, mener ikke, det er nødvendigt at ændre lovgivningen.

- Uanset, hvad årsagen nu er, så har vi jo et arbejdsskadesystem og også ét i forhold til erstatning, hvis man overhovedet ikke kan arbejde mere. Det skal man jo så benytte sig af og få anmeldt de sygdomme og skader, som man har, og så få den erstatning, siger han.

Men for Max Johansen og Anne-Marie Larsen handler det ikke om penge. Det handler om at få muligheden for at vende tilbage på arbejde på trods af længerevarende senfølger.

- Det her det handler ikke om, at du har en mulighed for at søge en erstatning. Det er sådan set ligegyldigt i den her sammenhæng. Min kone vil bare gerne være rask, og hun har ikke brug for at blive fyret, siger Max Johansen.

Grundet ferie har Region Sjælland sendt til skriftligt svar til TV2 ØST, hvor de blandt andet skriver:

- Vi har opfordret medarbejdere, der under deres ansættelse er blevet smittet med COVID-19, til at anmelde det som en arbejdsskade. Det betyder, at Arbejdsmarkedets Erhvervsstyrelse kan tage stilling til en eventuel erstatning.