Coronavirus

Stigning i danskere der tager coronavirus med hjem fra udlandet

Størstedelen af de danske turister, der tester positiv efter at være hjemvendt fra ferie, har været i Spanien.

Et stigende antal danskere tager coronavirus med hjem fra ferie i udlandet.

Nye tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at næsten hver femte (18,8 procent) af de smittede herhjemme har en formodning om at være blevet smittet uden for landets grænser.

I sidste uge var det hver syvende, og ugen før var det hver niende.

Tendensen kommer også til udtryk i testcentrene i Billund og Københavns Lufthavn, der begge ligger i toppen af listen over centre med højest positivprocent på tværs af landet.

Vender man blikket uden for landets grænser og ser på, hvor smitten kommer fra, er der særligt ét land, der stikker ud.

Størstedelen af de danske turister, der tester positiv efter at have været på ferie, har været på ferie i Spanien. Den seneste uge gør det sig gældende for 1261 danskere.

Smittet på trods af vacciner

En af de danskere, der har holdt ferie i Spanien med coronasmitte som konsekvens, er specialpædagog Kirsten Straarup Møller.

Hun befinder sig i øjeblikket i selvisolation med sin familie i Puerto Banus i Marbella.

- Jeg er fuldt vaccineret, så jeg er faktisk overrasket over at være blevet smittet, og at jeg i øvrigt har haft symptomer, siger hun.

Familien har isoleret sig i Spanien, men inden smitten brød ud, rejste et familiemedlem hjem til Danmark med en negativ test i bagagen.

Kort tid efter ankomst til København blev hun testet positiv, hvorefter resten af familien i Spanien kunne konstatere, at de også var blevet syge med Delta-varianten.

Kirsten Straarup Møller oplyser, at familien ellers har gjort, hvad de kunne for at undgå smitte.

- Vi er kørt herned i bil, og vi bor i vores eget hus. Vi har været gode til at holde afstand, og vi har kun været sammen med andre, der er fuldt vaccineret, ligesom både min mand og jeg er det, siger hun.

Familien har en formodning om, at smitten er opstået efter en kortvarig fejring på en lokal bar under en af de danske landsholdssejre ved EM.

Spanske ferieøer indfører krav om mundbind

De seneste tal fra de spanske sundhedsmyndigheder viser, at der i øjeblikket i gennemsnit er knap 25.000 dagligt nye smittede. Det tal lå på 4000 for en måned siden. Torsdag blev 29.535 personer testet positive.

Myndighederne genindfører nogle af de restriktioner, der tidligere har været i Spanien.

I Valenciaregionen og i Barcelona er der blandt andet blevet indført udgangsforbud om natten for at begrænse smitten blandt den yngre del af befolkningen.

Professor: Krav om test ikke nødvendigt endnu

Den stigende smitte blandt danskere, der har været en tur i udlandet, kommer ikke som en overraskelse for professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- Vi rejser mere, og der er stadig masser af smitte ude i verden. Derfor er det logisk nok, at vi tager det med hjem igen, siger han.

Han påpeger, at det derfor er særligt vigtigt, at danskerne er ekstra opmærksomme på, at man skal lade sig teste jævnligt, når man kommer hjem fra ferie.

Det gør sig ifølge professoren gældende, uanset om man er rejst med fly, tog eller har været på bilferie.

- Hvis problemet vokser yderligere, kan det blive nødvendigt at indføre krav om test, når man kommer hjem fra ferie. Men på nuværende tidspunkt er det ikke nødvendigt, for danskerne er gode til at lade sig teste.

Slutteligt anbefaler Hans Jørn Kolmos, at danskerne sørger for at holde sig orienteret om forholdene og restriktionerne i de enkelte lande via Udenrigsministeriets rejsevejledninger.